De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat. Ze heeft de Belgische overheid gevraagd om binnen de dertig dagen alle coronamaatregelen in te trekken, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging. Dat bevestigt meester Audrey Lackner. Zij treedt in deze zaak op voor de Liga voor Mensenrechten en de Franstalige Mensenrechtenliga.

De rechtbank is van oordeel dat de maatregelen van de regeringen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan illegaal zijn. Volgens Lackner zegt de rechtbank eigenlijk dat de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn niet geldig is.

De Nederlandstalige en Franstalige Mensenrechtenliga’s waren enkele weken terug naar de rechtbank gestapt met een verzoekschrift, om de overheid het ministerieel besluit van 28 oktober, en zijn latere wijzigingen, te laten schorsen. Kati Verstrepen van de Liga voor de Mensenrechten benadrukt in een reactie aan HLN Live dat de rechter niet heeft geoordeeld dat alle maatregelen binnen de dertig dagen moeten geschrapt worden. “Het gerecht oordeelde wel dat er binnen de 30 dagen een degelijke juridische basis moet komen”, aldus Verstrepen.

Volgens de krant Le Soir moet de Belgische staat een boete van 5.000 euro per dag betalen als dat na 30 dagen niet is gebeurd, met een maximum van 200.000 euro.

“Excuus”

De verdediging had aangevoerd dat de ministeriële besluiten “gebaseerd zijn op ontoereikende rechtsgronden en systematisch worden onttrokken aan de Raad van State onder het mom van hoogdringendheid”. Volgens de advocaten is die hoogdringendheid, na een gezondheidscrisis die nu al een jaar duurt, slechts een excuus om een parlementair debat over de maatregelen uit de weg te gaan.

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is te horen dat het vonnis bestudeerd wordt. Mogelijk gaat de overheid nog in beroep.

“Blamage voor regering”

Het vonnis van de Brusselse rechter is “het accident waiting to happen waarvoor de regering de ogen sloot”. Zo reageert N-VA-fractieleider Peter De Roover op de uitspraak De Roover heeft het over een blamage voor premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Verlinden.

“Vandaag gebeurt waarvoor ik reeds maanden waarschuw”, aldus De Roover. “Deze regering nam enorme risico’s door te kiezen voor ministeriële besluiten bij het doorvoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen in haar coronabeleid. Die waarschuwing werd door de regering in de wind geslagen, maar vandaag krijgt de Liga voor de Mensenrechten gelijk van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en moeten alle coronamaatregelen binnen de 30 dagen worden opgeheven.”

De Kamerfractieleider herinnert aan de woorden van premier De Croo eind januari, dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. “Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar coronamaatregelen met vuur gespeeld en ze werd gewaarschuwd, zowat week-na-week in het parlement, die instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen. Door een periode van 30 dagen te voorzien is het de rechter die de regering behoedt voor totale chaos, maar de politieke schade is gigantisch”, besluit De Roover.

“Bewijst wat we al maanden zeggen”

Het vonnis verbaast oppositiepartij Vlaams Belang allerminst. “Het bewijst wat onze partij nu al maandenlang zegt”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen niet genomen worden via ministeriële besluiten. Voorbijgaan aan het parlement is een democratie en een rechtsstaat onwaardig.”

Het voorontwerp van pandemiewet dat in de Kamer vandaag ter discussie legt is “beter laat dan nooit.”

“Als aanvulling op de bestaande, ontoereikende wetgeving is dit al geruime tijd dringend nodig. Misschien komt deze wet zelfs te laat voor de huidige coronapandemie.” Voor het Vlaams Belang is het een goede zaak dat de afkondiging van een epidemische noodsituatie door het parlement zal moeten worden bekrachtigd, maar is er nog heel veel werk aan deze pandemiewet.

“Blanco cheque”

“Het beperken van de vrijheid via ministeriële besluiten, via een blanco cheque voor de minister van Binnenlandse Zaken, is volkomen ongrondwettelijk”. Ook laakt de extreemrechtse partij de “volkomen onduidelijke” rol van de deelstaten in de pandemiewet. “Voor burgemeesters en niet-gekozen gouverneurs is een rol voorzien, maar niet voor de deelstaten”, aldus nog Pas. “Men beperkt zich tot wat vrijblijvend overleg maar we hebben er het raden naar hoe dat overleg er dan zou moeten uitzien.”

Vlaams Belang is het volledig eens met de stelling in het voorontwerp dat de maatregelen gebaseerd moeten zijn op de meest recente wetenschappelijke inzichten. “De actualiteit toont deze noodzaak immers aan”, merkt Pas tot slot op. “Zo wordt tot op de dag van vandaag volop gezondigd tegen dat principe. Scholen, contactberoepers en niet-essentiële winkels worden momenteel aangepakt zonder dat men zich daarvoor op cijfers baseert.”

Bron: HLN.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in