• De Seychellen hebben 62,2% van hun bevolking volledig gevaccineerd
  • Covid-19 heeft de toerisme-economie van de eilandnatie onder druk gezet

De Seychellen, die meer van hun bevolking volledig hebben ingeënt tegen het coronavirus dan enig ander land, hebben scholen gesloten en sportactiviteiten voor twee weken geannuleerd omdat de infecties toenemen.

De maatregelen, waaronder een verbod op het mengen van huishoudens en het vervroegd sluiten van bars, komen zelfs nu het land meer dan 60% van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd heeft met twee doses Covid-19 vaccins. De inperkingen zijn vergelijkbaar met die welke eind 2020 voor het laatst werden opgelegd.

“Ondanks alle uitzonderlijke inspanningen die we leveren, is de Covid-19 situatie in ons land op dit moment kritiek, met vele dagelijkse gevallen die vorige week gemeld werden,” zei Peggy Vidot, de minister van Volksgezondheid van de natie, op een persconferentie dinsdag.

De archipel in de Indische Oceaan, die ongeveer 98.000 inwoners telt, is voor een groot deel van zijn deviezen afhankelijk van het toerisme en is in januari snel met de inentingen begonnen met behulp van een donatie van Chinese vaccins uit de Verenigde Arabische Emiraten. Sindsdien heeft het andere vaccins aangeschaft.

Op 12 april bestond 59% van de toegediende doses uit Sinopharm-vaccins en de rest uit Covishield (een versie van de injectie van AstraZeneca die onder licentie in India wordt gemaakt).

Tot op heden is 62,2% van de Indiase bevolking volledig gevaccineerd, volgens de Bloomberg Vaccine Tracker. Ter vergelijking: in Israël, het op één na meest gevaccineerde land, is dat 55,9%.

Wereldwijde gevolgen
Het aantal actieve gevallen in het land steeg van 612 op 28 april tot 1.068 op 3 mei, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Van deze gevallen zijn 84% Seychellois en de rest buitenlanders, zei Daniel Lucey, klinisch professor geneeskunde aan de Dartmouth Geisel School of Medicine, in een blogbericht. Iets minder dan twee derde van hen is niet gevaccineerd of heeft slechts één dosis gehad, en de rest heeft twee doses gehad, zei hij.

Hoewel gegevens over genetische sequencing nog niet beschikbaar zijn voor infecties in april, werd de B.1.351-variant, die eind vorig jaar voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika, in februari gevonden in de Seychellen, zei hij. Het vaccin van AstraZeneca bleek in een studie minder effectief te zijn tegen die variant, en Zuid-Afrika stopte de plannen om het te gebruiken.

Een vergelijking tussen Sinopharm, Covishield, en ongevaccineerde besmette personen” zou kunnen worden gedaan met behulp van genetische sequentiebepaling en gegevens over de ernst van hun infecties, zei Lucey. “Gezien het grote internationale gebruik van deze twee vaccins zijn er wereldwijde implicaties voor wat er nu op de Seychellen gebeurt”.

Ambtenaren op de persconferentie gaven weinig details over wat de oorzaak zou kunnen zijn van de toename van infecties, behalve dat mensen minder voorzorgsmaatregelen tegen het virus nemen dan voorheen en dat de toename te wijten zou kunnen zijn aan de vieringen na Pasen.

Jude Gedeon, de commissaris voor volksgezondheid van de Seychellen, beantwoordde geen oproepen op zijn mobiele telefoon en beantwoordde evenmin onmiddellijk een sms.

Bron: Bloomberg.com (Vertaald naar Nederlands)