Amerika Het idee dat iedereen gevaccineerd moet worden is net zo onverstandig als anti-vaxxers die vinden dat niemand dat moet. Hoewel iedereen besmet kan raken met het virus hebben de oudere een duizend maal hoger sterfterisico.

Op dit moment is er een enorme druk op jong volwassenen en kinderen om zich te laten vaccineren. Zo worden bijvoorbeeld op universiteiten zoals Colombia, Harvard, Cornell en Stanford vereist dat studenten zich laten vaccineren om deel te kunnen nemen aan hun studie. Jongeren die op zoek zijn naar werk worden gediscrimineerd als zij niet gevaccineerd zijn. Het verplicht stellen van vaccinatie voor jongeren is echter schadelijk voor de volksgezondheid.

Als eerst zullen de medische interventies de test moeten doorstaan en aantonen dat zij meer voordelen dan risico’s opleveren. Voor Covid-19 is dit het geval voor oudere bevolkingsgroepen, maar dat is het duidelijk niet voor jongere mensen. Hoewel het bekend is dat er vooral milde bijwerkingen zijn op dit moment, zullen we pas een paar jaar na goedkeuring van de vaccins voldoende weten over de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen.

Voor ouderen is het daarom gunstiger om zich te laten vaccineren. Zelfs als er een kans is op een verkeerde reactie op het vaccin weegt dat op tegen het krijgen van Covid-19. Daarom zouden we juist alles moeten doen om de oudere bevolking te vaccineren. Zeker wanneer er sprake is van onderliggende aandoeningen.

Voor jongeren is het een totaal ander verhaal. De sterfte onder jongeren is extreem laag. Zelfs het meest kleine risico op een ernstige bijwerking van het vaccin kan het baten van de risicoberekening doen kantelen, omdat het vaccin dan meer schadelijk dan gunstig is. We hebben al bijwerkingen gezien zoals Trombose (Janssen, Astrazeneca) en myocarditis (ontsteking van de hartspier bij Pfizer en Moderna). Met zulke onzekerheid is het verplicht stellen van vaccinatie onethisch. Directeuren van Universiteiten of bedrijfsleiders mogen vaccinatie niet verplicht stellen als het tot ernstige gevolgen kan lijden, zelfs als dat maar bij een paar het geval is.

Daarnaast hebben herstelde corona patiënten en enorm sterke en langdurige immuniteit tegen covid-19 mochten zij opnieuw met het virus besmet raken. En het bewijs van immuniteit na het doormaken van een infectie is tenminste net zo goed als die van vaccinaties. Het is daarom volstrekt onlogisch om personen te vaccineren die een infectie hebben doorgemaakt, het voegt alleen maar onnodig risico toe, hoe klein dat ook mag zijn, zonder enige voordelen.

Auteurs: Martin Kulldorff, PhD, is biostatisticus, epidemioloog en hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School. Hij doet onderzoek naar ziektesurveillancemethoden voor het toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins na het in de handel brengen en voor de vroegtijdige opsporing en monitoring van uitbraken van infectieziekten. Jay Bhattacharya, MD, PhD is hoogleraar geneeskunde aan de Stanford University en onderzoekmedewerker bij het National Bureau of Economic Research.

Bron: Thehill.com (Vertaald naar Nederlands)