BERLIJN (ANP) – Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor hun sneltesten. Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat volgens bronnen van de krant Bild veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist volgens Bild miljarden besparen. Voor niet-gevaccineerde Duitsers is het gevolg dat sommige uitstapjes duurder worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek.

De autoriteiten hebben formeel nog niet bevestigd dat straks moet worden betaald voor de testen. “Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft weken geleden al gezegd dat hij het denkbaar acht dat testen op enig punt niet meer gratis zijn voor niet-gevaccineerden”, liet het ministerie van Spahn weten aan persbureau DPA. “De precieze datum moet nog worden vastgesteld.”

Vierde golf

In Duitsland is momenteel ongeveer 51 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het virus. Dat is volgens sommige experts onvoldoende om een vierde golf van het virus te voorkomen, vooral nu de besmettelijke Delta-variant om zich heen grijpt.

Duitse politici en belangenorganisaties doen in de aanloop naar het nieuwe schooljaar hernieuwde pogingen om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen. Minister van Financiën Olaf Scholz riep mensen die al gevaccineerd zijn in een gesprek met persgroep Funke op meer te doen om anderen te overtuigen dat voorbeeld te volgen.

Jongeren

“We moeten onze vrienden overhalen zich te laten inenten. Dit raakt ons allemaal”, zei de minister van de centrumlinkse SPD. SPD-topvrouw Saskia Esken en een koepelorganisatie van Duitse steden, de Deutsche Städtetag, pleiten ondertussen voor vaccinatiecampagnes op scholen als het nieuwe schooljaar is begonnen.

Er liggen al plannen om jongeren van 12 jaar en ouder te vaccineren op zo’n 250 scholen in deelstaat Sleeswijk-Holstein. Mecklenburg-Voor-Pommeren wil teams op pad sturen om scholieren van 16 en 17 jaar te laten inenten. Dergelijke plannen hebben wel geleid tot veel discussie.

Ook moslimorganisatie ZMD, de Zentralrat der Muslime in Deutschland, mengt zich in de discussie over vaccineren. De organisatie heeft gelovigen opgeroepen zich te laten vaccineren. Er zouden geen religieuze redenen zijn om dat niet te doen. Voorzitter Aiman Mazyek zei tegen het medium RND dat het binnen de islam juist als belangrijk wordt gezien om anderen te beschermen tegen ziektes.