Duitsland – Volgens het Paul Ehrlich Instituut is het risico op bijwerkingen van vaccinatie groter dan het ministerie van Volksgezondheid stelt. De autoriteiten van Karl Lauterbach hebben zichzelf nu gecorrigeerd.

Het Federale Ministerie van Gezondheid veroorzaakt opschudding met een tweet. In het Twitterbericht staat: “Eén op de 5000 mensen wordt getroffen door een ernstige bijwerking na COVID19-vaccinatie.” Het cijfer is onjuist. In het veiligheidsrapport van het Paul Ehrlich Institute (PEI) staat: “Het meldingspercentage was 1,7 meldingen per 1000 vaccindoses voor alle vaccins samen, en 0,2 meldingen per 1000 vaccindoses voor ernstige reacties.” De PEI-gegevens hebben dus betrekking op individuele vaccindoses, niet op gevaccineerde personen.

Dit betekent dat het risico op ernstige bijwerkingen niet 1 op 5000 is, maar aanzienlijk hoger. Afhankelijk van het vaccin is het risico tot 1 op 2500 voor mensen met een basisvaccinatie, tot 1 op 1667 voor mensen die een booster hebben gekregen en zelfs tot 1 op 1250 voor mensen die vier keer zijn gevaccineerd. Het federale ministerie van Volksgezondheid corrigeerde het valse bericht nadat verschillende Twitter-gebruikers erop hadden gewezen.

Bijwerkingen: Eenmalige gevallen, zeldzaam, zeer zeldzaam of incidenteel?

De cijfers zouden betekenen dat ernstige bijwerkingen niet kunnen worden omschreven als “eenmalige gevallen”, “zeer zeldzaam” of “vrijwel vrij van bijwerkingen”. Dit is precies wat de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) de laatste tijd steeds weer heeft gedaan. Zo zegt hij in een recente video van zijn bediening: “In zeer zeldzame gevallen kunnen na de Corona-vaccinatie ook overeenkomstige bijwerkingen optreden”.

Vertaling tweet: Correctie: Volgens @PEI_Germany is het meldingspercentage voor ernstige reacties 0,2 meldingen per 1.000 vaccindoses.

Of bijwerkingen worden ingedeeld als frequent, incidenteel, zeldzaam, zeer zeldzaam of geïsoleerd, is gedefinieerd in het “Medical Dictionary for Regulatory Activities” (MedDRA). Volgens deskundigen maakt MedDRA een uniforme classificatie van ongewenste voorvallen en bijwerkingen van geneesmiddelen in klinische proeven mogelijk.

De bevindingen worden ook kwalitatief beoordeeld in categorieën als verhoogd, verlaagd, zeldzaam, frequent, normaal, abnormaal, detecteerbaar, niet detecteerbaar, positief en negatief. Alle beoordelingen zijn uniform gedefinieerd. In de Europese Unie en de VS is codering volgens MedDRA-terminologie verplicht bij het melden van ongewenste voorvallen.

Zo wordt de frequentie van bijwerkingen ingedeeld:

  • Zeer vaak: bijwerking in meer dan één geval per 10 behandelden.
  • Frequent: tussen 1 en 10 per 100.
  • Af en toe: tussen 1 en 10 gevallen per 1000 behandelden.
  • Zeldzaam: Eén geval per 1000 tot 10.000.
  • Zeer zeldzaam: Minder dan één geval op 10.000 behandeld.
  • Eenmalige gevallen: De frequentie kan op basis van de beschikbare gegevens niet worden geschat

Ook de Association of Research-Based Pharmaceutical Companies geeft op haar website informatie en gegevens over de frequentie van bijwerkingen.

Twitter classificeert de inhoud van het bericht als “misleidend

Ondertussen is de Engelse samenvatting van de tweet van het Federale Ministerie van Volksgezondheid over ernstige #sideeffects als misleidend bestempeld. De inhoud van het bericht van het federale ministerie van Volksgezondheid is nu door Twitter als “misleidend” geclassificeerd. In de desbetreffende richtlijnen op Twitter staat: “U mag onder andere geen inhoud delen die mensen kan misleiden over: de aard van het COVID-19-virus; de effectiviteit en/of veiligheid van preventieve maatregelen, behandelingen of andere voorzorgsmaatregelen om de ziekte te beperken of te behandelen.”

Het delen van de tweet, of leuk vinden werd door twitter uitgeschakeld. Ook werd je doorverwezen naar een website waar je kon lezen
waarom vaccinatie veilig word geacht voor de meeste mensen.

SHI-erkende artsen: 2.487.526 patiënten met bijwerkingen van vaccinatie

Ook de publieke omroepen hebben zich onlangs beziggehouden met de kwestie van de frequentie van bijwerkingen. Onder de kop “Wat we op dit moment weten over de bijwerkingen van vaccinatie” stelt ZDF bijvoorbeeld dat de ‘Kassenärztliche Bundesvereinigung’ nog hogere aantallen mogelijke bijwerkingen heeft dan de PEI.

Dit komt omdat “ze meer bijwerkingen registreren: Alleen verdachte gevallen van gezondheidsschade die verder gaan dan de gebruikelijke omvang van een inentingsreactie worden aan het Paul Ehrlich Instituut gemeld. De SHI-erkende artsen daarentegen tellen zowel de gebruikelijke en dus niet te melden vaccinatiereacties als de te melden klachten – tot eind juni kwamen zij zo op 2.487.526 patiënten met vaccinatie-bijwerkingen”.

Bron: Berliner-zeitung.de (Vertaald naar Nederlands – De Berliner Zeitung is een in 1945 opgericht regionaal dagblad gevestigd in Berlijn. Het is met een verkochte oplage van 136.728 exemplaren het grootste abonnementendagblad in de regio Berlijn-Brandenburg)