Wie een blik op de Duitse kranten werpt, ziet dat de media zonder uitzondering kritisch en soms ronduit alarmistisch reageren op de nieuwste set aan maatregelen die worden voorbereid door de Duitse regering. Niet-gevaccineerde burgers zouden vrijwel nergens meer toegang krijgen. Aan de grens komt bovendien strenge controle op mensen die terugkeren van vakantie. „Een methode van terrorismebestrijding wordt ingezet bij onschuldige families.”

Wie een blik op de Duitse kranten werpt, ziet dat de media zonder uitzondering kritisch en soms ronduit alarmistisch reageren op de nieuwste set aan maatregelen die worden voorbereid door de Duitse regering. Niet-gevaccineerde burgers zouden vrijwel nergens meer toegang krijgen. Aan de grens komt bovendien strenge controle op mensen die terugkeren van vakantie. „Een methode van terrorismebestrijding wordt ingezet bij onschuldige families.”

Die Welt brengt als meest prominente reactie op de nieuwe coronaplannen een commentaar van hoofdredacteur Ulf Poschardt. Auf dem Weg in den autoritären Staat fällt das nächste Tabu, luidt de kop boven zijn analyse.

Die is snoeihard. „Geschonden vertrouwen in de rechtsstaat is moeilijk te genezen. Het wantrouwen blijft. De controle- en restrictiefeestjes van de Duitse politiek als zogenaamde coronamaatregelen gaan verder”, schrijft Poschardt. Hij verwijst naar eerdere ’massale inbreuk op grondrechten’ en reageert op de nieuwe aankondiging dat Duitsland gericht en grootschalig gaat controleren aan de grens, iets wat voorheen volstrekt ondenkbaar was.

Volgens de uitgelekte plannen moet komende maand de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaan gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden komen Duitsers niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten worden taboe. Testen wordt daarbij niet langer gratis.

Een klein leger van marechaussee moet gaan controleren op testbewijzen van mensen die terugkeren uit vakantieoorden. „Meer dan een voorproefje van de dystopie van een politiestaat, geeft dit blijk van de gigantische onbeholpenheid van de politiek verantwoordelijken, wanneer een methode van terrorismebestrijding wordt ingezet bij onschuldige families”, aldus Die Welt.

Je hoeft geen complotdenker te zijn om met groeiend argwaan te kijken naar het wegvallen van taboes en de vorming van een ’autoritair staatsapparaat’, schrijft de hoofdredacteur.

Foutieve aannames

Verderop op de website van Die Welt mogen in een tweede opinieartikel twee hoogleraren Recht hun ongenoegen fulmineren over ’drie fatale foutieve aannames’ waarop het beleid is gebaseerd.

Want „je had gedacht dat de ontwikkeling van vaccins de maatregelen van de staat zou beëindigen”, schrijven hoogleraren Frauke Rostalski (Universiteit Keulen) en Elisa Hoven (Universiteit Leipzig), „maar er wordt opnieuw gesproken over schoolsluitingen, universiteiten zullen naar verwachting niet volledig openen, nieuwe lockdowns liggen in het verschiet en niet-gevaccineerden worden bedreigd met gevoelige sociale achterstanden.” Allemaal op basis van argumenten die ’niet houdbaar’ zijn.

Dan de Frankfurter Allgemeine. De zakenkrant van ’Manhattan aan de Main’ brengt de kritiek van FDP-politicus Wolfgang Kubicki het meest prominent, met als titel „Dreistester Wortbruch dieser Regierung”, wat zich laat vertalen als ’de meest brutale verbroken belofte van deze regering’.

De krant schrijft in de eerste alinea: „Kubicki ziet een ’dreigende vaccinatieplicht’ in de nieuwe aankondigingen van de federale regering. Die heeft altijd gezworen dat er geen verplichte vaccinatie zou komen. Maar het geplande einde van gratis testen is ’extreem asociaal’.”

2G in plaats van 3G

De regering wil nu binnenhoreca, hotelovernachtingen, diensten van contactberoepen en ook sport enkel toegankelijk gaan maken voor mensen die aan een van de „drie G’s” voldoen: geimpft, genesen oder getestet, ofwel gevaccineerd, genezen van infectie of getest.

Toch zou ook een systeem van „twee G’s” waarbij de optie om te testen verdwijnt, worden overwogen. Daarnaast zullen medische mondkapjes mogelijk weer „tot het voorjaar van 2022” verplicht worden in bijvoorbeeld winkels „voor iedereen, gevaccineerd en ongevaccineerd.” Op tien augustus overlegt Merkel daarover met de premiers van de deelstaten.

BILD: ’En andere landen…’

Ook de populaire krant BILD pakt op de voorpagina uit met Wolfgang Kubicki, die in de eigen liveuitzending was. „Constitutioneel gezien maakt het niet uit of je een verplichte vaccinatie ook als zodanig aanwijst, of deze verbergt achter een term als 2G in plaats van 3G”, zegt Kubicki tegen BILD. „Want qua doelstellingen en werking is het gelijk aan een directe vaccinatieplicht als de overheid niet-gevaccineerde mensen uitsluit van het maatschappelijk leven.”

Kubicki is boos over het ’totale gebrek aan bewijs’ om het beleid te ondersteunen. Dat geluid klinkt breder. Gevaccineerden blijken bijvoorbeeld net zo besmettelijk te kunnen zijn als ongevaccineerde mensen, en dus, wanneer eenmaal geïnfecteerd, net zo gemakkelijk het virus te kunnen verspreiden.

Overigens, zo laat een wetenschapper die aan de universiteiten van Cambridge en MIT heeft gewerkt fijntjes zien op Twitter, was Kubicki zelf een van de voorstanders van een scheiding in mogelijkheden voor gevaccineerden versus ongevaccineerden. Waait hij met de meest gunstige politieke wind mee? De geldende opvatting in Duitsland lijkt inmiddels dat onderscheid maken op basis van vaccinatiestatus onethisch is.

Hoe BILD zelf tegen de zaak aankijkt, wordt duidelijk in de inleiding van de eigen primeur over de dreigende maatregelen: „Andere landen versoepelen hun coronamaatregelen (zoals Denemarken) of schrappen ze volledig (zoals Groot-Brittannië) – maar onze federale overheid bereidt nieuwe strenge beperkingen voor!”

Bron: Telegraaf.nl