Finland heeft donderdag de vaccinatie met Moderna voor mannen jonger dan 30 jaar “voorlopig” stopgezet wegens het risico op hartontstekingen. Helsinki volgt daarmee het pad van andere Scandinavische landen.

“Uit een onderzoek waarbij Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken betrokken waren, blijkt dat mannen onder 30 jaar gevaccineerd met Moderna een licht verhoogd risico lopen op een hartspierontsteking”, verklaarde Mika Salminen, directeur van het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn. “Het merendeel van de myocardiale ontstekingen zijn mild en genezen vanzelf binnen een paar dagen, maar het blijft een risico.”

Finse mannen onder de 30 zullen voorlopig verder worden gevaccineerd met Pfizer. Zweden schortte woensdag het gebruik van Moderna “uit voorzorg” op voor mannen onder de 30 jaar. Denemarken en Noorwegen hebben het nadrukkelijk afgeraden voor mensen jonger dan achttien door het verhoogde risico op een hartspierontsteking na de tweede dosis.

Goedkeuring

Het Europees Geneesmiddelenbureau verlengde eerder in juli nog de goedkeuring van het Modernavaccin voor mensen tussen 12 en 17 jaar.

Bron: HLN.be