Frankrijk gaat na massale protesten de regels versoepelen voor het gebruik van de gezondheidspas, waarmee Fransen onder meer kunnen laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Die hebben ze binnenkort nodig om toegang te krijgen tot allerlei openbare locaties.

Minister van Financiën Bruno Le Maire zei in een interview met de krant JDD dat mensen die ‘pass sanitaire’ straks niet nodig zullen hebben om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter. Dat besluit is bedoeld om de negatieve gevolgen voor ondernemers te beperken, legde Le Maire uit. Hij erkende dat vanuit het bedrijfsleven bezorgd wordt gereageerd op de plannen van de overheid. Die verplicht volwassenen vanwege de coronacrisis om vanaf 21 juli met de pas aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen bij onder meer grote evenementen, bioscopen en pretparken. 

De ‘pass sanitaire’ is vanaf augustus ook nodig bij bezoeken aan onder meer horecazaken en winkelcentra. Fransen kunnen met de pas ook laten zien dat ze negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.

Het beleid heeft volgens een recente peiling de steun van 62 procent van de Fransen, berichtte Le Parisien. Toch zijn ook veel Fransen fel tegen de invoering van de pas en de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Er deden zaterdag volgens overheidscijfers zo’n 114.000 mensen mee aan demonstraties om te protesteren tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’, de coronapas. De manifestaties verliepen niet overal rustig. Voor enkele betogingen was geen toestemming gegeven. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden. Ernstige excessen zijn niet gemeld.

Een betoger in Parijs zei dat het menselijk lichaam onschendbaar is. ,,De president van de republiek heeft op geen enkele manier het recht om te beslissen over mijn gezondheid.”

‘Nazimethodes’

De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Ze verzamelden zich op zeker drie plaatsen. Tot de initiatiefnemers behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en enkele kopstukken van de ‘gele hesjes’.

De tegenstanders van de coronapas en de anti-vaxers verwezen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Van Lille tot Marseille waren leuzen als ‘Vrijheid’ en ‘Macron dictator’ te horen. Op spandoeken was onder meer ‘Valse pandemie, echte dictatuur’ en ‘Ik ben geen QR-code’ te lezen.

Verontrustende verspreiding

De Franse president Emmanuel Macron lanceerde afgelopen maandag een pakket maatregelen om de verontrustende verspreiding van de deltavariant van het coronavirus te beteugelen en moedigde zijn landgenoten aan zich te laten inenten. Een enquête wees uit dat een grote meerderheid van de Fransen daarmee instemde.

Een enkel onderdeel van het pakket aan maatregelen werd binnen een dag teruggetrokken. Zo voert het land de gezondheidspas die onder meer toegang geeft tot restaurants, cafés en musea, voor tieners pas op 30 augustus in. 12- tot 17-jarigen moeten wel een mondkapje dragen, maar hoeven zich niet elke 48 uur te laten testen, zoals eerder het plan was. ‘Om de vakantie niet te bederven’, aldus gezondheidsminister Olivier Véran.

Gisteren werden de Franse inreisregels verder aangescherpt voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is. 

Bron: AD.nl