Alleen volledig tegen corona gevaccineerden komen in Griekenland de horeca nog in. Wie vanaf vrijdag een café, restaurant of bioscoop in wil, moet een inentingsbewijs kunnen tonen. Niet-gevaccineerden blijven wel welkom op het terras.

Premier Kyriakos Mitsotakis kondigde de nieuwe maatregel, die de hele zomer blijft gelden, maandagavond aan tijdens een televisietoespraak. Hij probeert zo de bevolking aan te sporen zich te laten inenten. De maatregel geldt alleen voor binnenruimtes en dus niet voor terrassen en de in Griekenland populaire buitenbioscopen. De vaccinatieregel geldt voor zowel Grieken als toeristen. 

Vanwege weerstand en twijfel begint Griekenland achterop te lopen bij het vaccineren. Inmiddels kan iedereen die dat wil een coronaprik halen, maar slechts zestig procent heeft er minstens één gehaald. Nog niet de helft van de Grieken is volledig gevaccineerd. Zorgwekkend, vindt de regering, vooral ook omdat onder kwetsbare ouderen het animo achterblijft. Het aantal nieuwe afspraken neemt al een tijdje af, en van degenen die niet zijn ingeënt zei veertig procent in een recente enquête de prik ook niet te gaan halen.

Aantal besmettingen loopt weer op

Inmiddels is vrijwel iedereen die dezer dagen met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen ongevaccineerd. Ook in Griekenland loopt het aantal besmettingen weer op vanwege de opmars van de deltavariant. ,,Griekenland gaat niet op slot vanwege de houding van sommige mensen. Het is niet Griekenland dat in gevaar is, maar ongevaccineerde Grieken”, zei Mitsotakis. Vorige week, bij aanvang van het vakantieseizoen, ging al de regel in dat wie vanaf het vasteland naar een van de eilanden wil, gevaccineerd moet zijn óf zich moet laten testen. Dat laatste is gedoe en kost geld, en de regering hoopt dat veel Grieken daarom voor de prik gaan.

Vaccinatie verplicht in zorg

Mitsotakis kondigde vandaag verder aan dat voor al het zorgpersoneel vaccinatie verplicht wordt. Voor medewerkers van verpleeghuizen gaat deze regel per 16 augustus in. Wie dan niet ingeënt is, wordt geschorst. Twee weken later geldt hetzelfde voor al het andere zorgpersoneel. 

Reisadvies

Het reisadvies voor Griekenland van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is groen en geel. De kleurcode voor de Noord-Egeïsche eilanden (waaronder Lesbos en Chios) is groen en de rest van Griekenland is geel.

Bron: AD.nl