IJsland – De epidemioloog ‘Þórólfur Guðnason’ (de epidemioloog van IJsland) vindt dat het nu nodig is om te proberen groepsimmuniteit tegen het corona virus te bereiken door het te laten voortduren, maar om ernstige ziekten te voorkomen door kwetsbare groepen te beschermen. Hij zegt dat het doel op dit moment niet kan zijn om het virus uit de samenleving te bannen.

Anderhalve maand na het opheffen van alle binnenlandse operaties is een recordaantal besmettingen in de afgelopen weken, ondanks het feit dat het grootste deel van het land is gevaccineerd.

Þórólfur Guðnason zei vanmorgen in Sprengisandur in Bylgjan dat het teleurstellend is dat er geen groepsimmuniteit is bereikt met vaccinatie. Hij zegt dat er maar één andere manier is om groepsimmuniteit te bereiken, zodat het virus zich door de gemeenschap kan verspreiden.

Þórólfur zegt dat hij er al over praat sinds het begin van de epidemie dat het coronavirus muteert. Dat is nu gebeurd met de komst van de Delta-variant.

Hij zegt echter dat de vaccinatie niet voor niets was. “De vaccinatie heeft een ernstige ziekte voorkomen, daar bestaat geen twijfel over”, zegt Þórólfur.

Þórólfur zegt dat het nodig is om in te spelen op hoeveel mensen besmet raken na vaccinatie. “We hoeven alleen maar de kaarten te schudden en nieuwe plannen te bedenken”, zei hij.

“We kunnen echt niet anders”, zegt Þórólfur op de vraag of het volk van zeventig tot tachtig besmet moet worden om kudde-immuniteit te bereiken.

Sommige moeten opnieuw worden ingeënt

Þórólfur zegt dat de prioriteit nu is om boosterdosis te geven aan degenen die slecht hebben gereageerd op vaccinatie. “We moeten proberen de kwetsbaren te vaccineren en beter te beschermen, maar laten we de infecties tolereren”, zei hij.

“Ik denk dat het vrij duidelijk is dat de bescherming van Janssen zwakker is dan die van andere vaccins”, zegt Þórólfur. Hij zegt dat het een prioriteit is om degenen die het Jansen-vaccin hebben gekregen een boosterdosis te geven. Dan moeten bijvoorbeeld leraren en ouderen zo snel mogelijk een boosterdosis krijgen.

“Het is nu geen prioriteit om iedereen te vaccineren met de derde dosis, omdat we ook moeten denken: Kunnen we een nieuwe variant krijgen? Moeten we gevaccineerd worden met een ander vaccin?”, zegt hij. Þórólfur zegt dat de strijd tegen het virus zal worden gekenmerkt door een dergelijke onzekerheid.

Zal geen harde maatregelen voorstellen

“We moeten op de een of andere manier deze kant op navigeren, en we zitten hier nu in, om niet te veel ernstige zieken te krijgen zodat het ziekenhuissysteem niet instort, maar toch proberen deze groepsimmuniteit te bereiken door het virus op de een of andere manier te laten lopen.”

Þórólfur is van mening dat de belangrijkste actie nu is om het ziekenhuissysteem te versterken en Landspítali in staat te stellen meer mensen op te nemen die ziekenhuisopname nodig hebben.

Hij zegt dat de situatie in Landspítali niet goed is, ook al is daar geen noodoproep ontvangen. “Ik denk niet dat we het punt hebben bereikt waarop we harde maatregelen moeten nemen”, zei hij.

Hij zegt echter dat we bereid moeten zijn om actie te ondernemen als we veel ernstige geïnfecteerde mensen gaan zien.

Þórólfur zegt dat er gesprekken zullen plaatsvinden met specialisten en degenen die bij Landspítali werken over verbeteringen in het ziekenhuis. Hij is niet van plan in detail in te gaan op wat er moet gebeuren om het ziekenhuis aan de andere vraag te laten voldoen.

Bron: Visir.is (Vertaald naar Nederlands)