Hongaren met door de overheid verstrekte immuniteitskaarten kunnen nu binnenshuis naar een heleboel recreatiegelegenheden, als onderdeel van de versoepeling van de coronavirusbeperkingen in het land.

Vanaf zaterdag mogen degenen met de plastic kaarten onder andere overdekte eetzalen, hotels, theaters, bioscopen, kuuroorden, sportscholen, bibliotheken en musea betreden.

De openingstijden voor bedrijven werden verlengd tot 23 uur en een avondklok die sinds november van kracht is, gaat nu later in, om middernacht.

De laatste heropeningsmaatregelen volgen op een ambitieuze vaccinatiecampagne, waarbij vier miljoen eerste doses zijn toegediend aan ongeveer 40% van de bevolking.

Het is de enige EU-lidstaat die tot nu toe vaccins uit Rusland en China gebruikt, naast de door de EU goedgekeurde prikken.

Hoewel Hongarije de op één na hoogste vaccinatiegraad in de EU heeft – na Malta – had het in het voorjaar het hoogste COVID-sterftecijfer per miljoen inwoners ter wereld, te midden van een verwoestende toename van het aantal gevallen.

Het heeft meer dan 27.500 sterfgevallen in de pandemie gekend.

Nu gaan we in de aanval
“In het verleden verdedigden we ons door ons te sluiten en zo de verspreiding van het virus af te remmen. Maar nu gaan we in de aanval,” zei premier Viktor Orban op vrijdag toen hij de heropening aankondigde.

“Het vaccin is als een kogelvrij vest. Het virus kaatst er op af.”

Gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van COVID-19 komen in aanmerking voor de Hongaarse immuniteitskaarten, die bij etablissementen vóór binnenkomst getoond moeten worden. Bedrijven kunnen zware boetes krijgen als ze niet-kaarthouders binnenlaten.

De hele kwestie van immuniteitskaarten of zogenaamde COVID-19 paspoorten is beladen, met critici die zeggen dat ze mensen in armere landen discrimineren die geen toegang hebben tot vaccins.

Hongarije heeft zich ook verzet tegen mogelijke pogingen van de EU om zulke documenten alleen uit te reiken aan mensen die vaccins hebben gekregen die door het regelgevend agentschap van de EU zijn goedgekeurd, en geen Chinese of Russische vaccinstoten.

Bij een voetbalwedstrijd in Boedapest op zaterdag zullen naar verwachting fans worden toegelaten die in het bezit zijn van immuniteitskaarten. Een concurrerende club gaf een verklaring uit waarin stond dat maskers in het stadion niet verplicht zouden zijn, maar drong er bij de fans op aan ze toch te dragen.

Op donderdag kondigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, aan dat reizen tussen Hongarije, Servië en Montenegro zonder quarantaine of testvoorschriften zou worden toegestaan voor houders van immuniteitskaarten uit die landen.

Onderhandelingen over soortgelijke overeenkomsten zijn aan de gang met Griekenland en Israël, zei hij.

Bron: Euronews.com (vertaald naar Nederlands)