Duitsland – De chef-patholoog van de universiteit van Heidelberg, Peter Schirmacher, dringt aan op veel meer autopsies van gevaccineerde mensen. Naast de corona sterfgevallen moeten ook de lichamen van mensen die overlijden in verband met een vaccinatie vaker worden onderzocht, aldus Schirmacher tegen de Deutsche Presse-Agentur in Stuttgart. De directeur van het Instituut voor Pathologie in Heidelberg waarschuwt zelfs voor een groot aantal niet-gemelde gevallen van sterfgevallen als gevolg van vaccinatie en klaagt dat pathologen niet op de hoogte zijn van de meeste patiënten die overlijden na en mogelijk als gevolg van vaccinatie. Andere wetenschappers, alsmede de Permanente Commissie voor Vaccinatie (Stiko) en het Paul Ehrlich Instituut spreken hem op dit punt echter tegen.

Sinds een jaar worden in de universitaire ziekenhuizen in het zuidwesten autopsies verricht op sterfgevallen aan de kransslagaderen, om de ziekte beter te begrijpen. De staat steunt het Covid 19 autopsie-onderzoek van de universitaire pathologieën met ongeveer 1,8 miljoen euro. Schirmacher leidt ‘t autopsieproject. De bevindingen van meer dan 200 autopsies tot nu toe hebben onder meer geleid tot een betere behandeling en beademing van Covidpatiënten , zegt hij. “De hier opgedane kennis helpt dus om patiënten nu beter en succesvoller te kunnen behandelen en levens te redden”, aldus ook minister van Wetenschap Theresia Bauer (Groenen). Schirmacher, die sinds 2012 lid is van de Nationale Academie van Wetenschappen Leopoldina, hoopt dat de financiering volgend jaar wordt voortgezet.

De arts wil nu de zeldzame, ernstige bijwerkingen van vaccinatie – zoals trombose of auto-immuunziekten – tot op de bodem uitzoeken. Het probleem vanuit zijn standpunt: gevaccineerden sterven gewoonlijk niet onder klinische observatie. “De lijkschouwer legt geen verband met de vaccinatie en verklaart een natuurlijke dood en de patiënt wordt begraven,” meldt Schirmacher. “Of hij verklaart een onduidelijke wijze van overlijden en de officier van justitie ziet geen uiterlijke fout en geeft het lichaam vrij voor de begrafenis.”

In Baden-Württemberg werken pathologen daarom samen met officieren van justitie, politie en artsen in de particuliere praktijk, meldt Schirmacher. Er is al sectie verricht op meer dan 40 mensen die binnen twee weken na een vaccinatie zijn overleden. Schirmacher gaat ervan uit dat 30 tot 40 procent van hen is gestorven als gevolg van de vaccinatie. Volgens hem wordt de frequentie van fatale gevolgen van vaccinatie onderschat – een politiek explosieve uitspraak in tijden waarin de vaccinatiecampagne aan kracht verliest, de deltavariant zich snel verspreidt en wordt gesproken over beperkingen voor niet-ingeënte mensen.

Schirmacher heeft duidelijk tegenstand gekregen van andere wetenschappers. De beweringen dat er momenteel te weinig bekend is over de bijwerkingen en dat de gevaren van vaccinatie worden onderschat, zijn onbegrijpelijk, aldus het Paul Ehrlich Instituut. Vooral voor ernstige reacties, waaronder ook valt wanneer iemand overlijdt na een vaccinatie, bestaat er volgens de wet op de infectiebescherming een meldingsplicht. “Ik ken geen gegevens die een verantwoorde uitspraak hier toelaten en ga niet uit van een niet gerapporteerd cijfer”, aldus het hoofd van de Permanente Vaccinatiecommissie, Thomas Mertens.

Er is geen reden om uit te gaan van een groot aantal niet gerapporteerde gevallen van complicaties bij vaccinaties of zelfs van sterfgevallen, benadrukte immunoloog Christian Bogdan van het Universitair Ziekenhuis Erlangen. “Ook kan er geen sprake zijn van het verwaarlozen van mogelijke gevaren van COVID-19 vaccins.” Vooral de laatste weken en maanden is gebleken dat het toezichtsysteem goed functioneert. In Duitsland bijvoorbeeld werd het zeldzame optreden van trombose na vaccinatie met Astrazeneca (1 à 2 gevallen per 100.000 vaccinaties) al in een zeer vroeg stadium als een complicatie onderkend, aldus Bogdan.

Schirmacher blijft bij zijn mening. “De collega’s hebben het daar zeker bij het verkeerde eind, omdat zij deze specifieke kwestie niet competent kunnen beoordelen,” reageerde hij. Hij wil geen paniek zaaien en is geenszins een tegenstander van inenting, aldus de professor, die zegt dat hij zelf tegen Corona is ingeënt. Vaccinatie is een essentieel onderdeel van de strijd tegen het virus, verduidelijkt hij. Maar men moet de medische redenen voor vaccinatie op individuele basis afwegen. Volgens hem wordt de “overweging van de individuele bescherming” overruled door het idee van het snelle vaccineren van de samenleving.

De federale vereniging van Duitse pathologen dringt ook aan op meer autopsies van gevaccineerde personen. Dit is de enige manier om verbanden tussen sterfgevallen en vaccinaties uit te sluiten of te bewijzen, zegt Johannes Friemann, hoofd van de autopsiewerkgroep van de vereniging. Volgens hem zijn er echter nog te weinig lijkschouwingen om te kunnen spreken van een geschat aantal niet-gemelde gevallen. “We weten nog niets.” Huisartsen en gezondheidsdiensten moeten worden gesensibiliseerd. De deelstaten moeten de gezondheidsautoriteiten opdragen ter plaatse autopsies te laten verrichten. De federale vereniging van pathologen had dit al in maart geëist in een brief aan minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU). Het bleef onbeantwoord, zegt Friemann.

Bron: Zeit.de (Vertaald naar Nederlands)