Belgie – Het debat over de verplichte vaccinatie voor de hele bevolking barst los. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Waalse collega Christie Morreale (PS) zijn alvast voorstander.

Na de opgelegde inenting van het zorgpersoneel – die beslist is, maar nog niet uitgevoerd – pleit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nu voor een vaccinatieverplichting voor de hele bevolking tegen het coronavirus. “Voor mij mag dat debat beginnen, ik ben voorstander”, zei hij gisteren in VTM Nieuws.

Vandenbroucke is niet de enige. Eerder op de dag had ook Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) laten verstaan dat een verplichte prik moet kunnen. “Als er opnieuw zorg moet worden uitgesteld, denk ik dat we een stap verder moeten gaan”, klonk het op RTL-TVI. Ze wees er net als Vandenbroucke op dat België nu 25 miljoen euro per week uitgeeft aan tests. “Twee vaccins kosten minder dan een PCR-test.”

In Vlaanderen is bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) terughoudender. “Dit is geen oplossing op de korte termijn, maar ik wil dit debat zeker en vast aangaan.” Dat laatste deelt ook zijn Brusselse collega Alain Maron (Ecolo) mee, die verder geen commentaar kwijt wilde.

Woensdag zit het Overlegcomité alvast samen om te bekijken welke coronamaatregelen op korte termijn de cijfers kunnen doen dalen.

Bron: HLN.be