De regering van Italië beslist deze maand of het burgers gaat verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. De vaccinatiegraad in het land is daarbij doorslaggevend, zei minister Renato Brunetta tijdens een vraaggesprek in de plaats Cernobbio.

De regering stuurt volgens de minister aan op een vaccinatiegraad van tussen de 80 en 90 procent. Als die doelstelling niet wordt gehaald, zal wetgeving worden doorgevoerd om vaccinweigeraars te dwingen zich toch te laten inenten. „We beslissen tegen het eind van de maand.”

Zo’n vaccinatieplicht zou gelden voor alle Italianen van 12 jaar en ouder. Op dit moment heeft ruim 71 procent van de Italianen die in aanmerking komen voor een coronaprik zich ook volledig laten vaccineren, becijferde de regering.

Italië behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch klinkt er ook kritiek op het coronabeleid van de regering. Sommige politieke partijen, waaronder de Lega van de rechtse Matteo Salvini, hebben zich verzet tegen de invoering van zogenoemde coronapaspoorten.

Italianen kunnen met zo’n ’groene pas’ laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. Dat is vereist om binnen te mogen dineren in restaurants, musea en bioscopen te bezoeken en om sommige vormen van openbaar vervoer te gebruiken.

Bron: Telegraaf.nl