Engeland – Jonge mannen hebben zes keer meer kans op hartproblemen na een prik dan op een ziekenhuisopname als gevolg van het coronavirus, zo blijkt uit een studie

Tienerjongens hebben zes keer meer kans op hartproblemen als gevolg van het vaccin dan op ziekenhuisopname als gevolg van Covid-19, zo is uit een grote studie gebleken

Kinderen die het grootste risico lopen op een “cardiale bijwerking” zijn jongens tussen 12 en 15 jaar na twee doses van een vaccin, zo blijkt uit nieuw onderzoek uit de VS.

De bevindingen komen op het moment dat professor Chris Whitty, de Engelse medische hoofdadviseur, zich opmaakt om de ministers te adviseren over de vraag of de samenleving meer baat heeft bij het vaccineren van kinderen.

Vorige week heeft het Gezamenlijk Comité voor Vaccinatie en Immunisatie (JCVI) zijn langverwachte oordeel uitgesproken en gezegd dat de “marge van voordelen” van het vaccineren van 12- tot 15-jarigen “te klein wordt geacht” en dat gezonde kinderen weinig risico lopen door het virus.

Sajid Javid, de minister van Volksgezondheid, zei echter dat hij professor Whitty en de hoofdartsen van Schotland, Wales en Noord-Ierland wilde vragen om “de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen vanuit een breder perspectief te bekijken”.

Hij zei dat hij dan “het advies van de Chief Medical Officers in overweging zou nemen, voortbouwend op het advies van het JCVI, alvorens binnenkort een beslissing te nemen”.

Rapport leidt tot nieuwe bezorgdheid over vaccinaties voor kinderen

Onderzoek dat donderdag is gepubliceerd, zal tot nieuwe bezorgdheid leiden over de vraag of het risico van het vaccin wel opweegt tegen de voordelen voor verder gezonde kinderen.

Een team onder leiding van Dr Tracy Hoeg van de Universiteit van Californië onderzocht het aantal gevallen van myocarditis – hartontsteking – en pijn op de borst bij kinderen van 12-17 jaar na hun tweede dosis van het vaccin.

Vervolgens vergeleken zij dit met de waarschijnlijkheid dat kinderen een ziekenhuisbehandeling nodig hadden als gevolg van Covid-19, op momenten van lage, gematigde en hoge percentages ziekenhuisopname.

De onderzoekers stelden vast dat het risico op hartcomplicaties voor jongens van 12-15 jaar na het vaccin 162,2 per miljoen bedroeg, wat het hoogste was van alle groepen die zij onderzochten.

Uit studies blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat jongens hartproblemen krijgen van het vaccin of in het ziekenhuis worden opgenomen door Covid.

Het op een na hoogste percentage werd aangetroffen bij jongens van 16-17 jaar (94,0 per miljoen), gevolgd door meisjes van 16-17 jaar (13,4 per miljoen) en meisjes van 12-15 jaar (13,0 per miljoen).

Ondertussen is het risico dat een gezonde jongen de komende 120 dagen een ziekenhuisbehandeling nodig heeft vanwege Covid-19 26,7 per miljoen. Dit betekent dat het risico dat zij lopen op hartcomplicaties 6,1 keer zo groot is als het risico op ziekenhuisopname.

Dit is gebaseerd op de huidige percentages ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19, die als “matig” worden beoordeeld. Tijdens een periode met een laag risico op ziekenhuisopname, zoals juni 2021, stijgt de kans op hartcomplicaties tot 22,8 keer hoger, en tijdens een periode met een hoog risico, zoals januari 2021, is de kans op hartcomplicaties nog steeds 4,3 keer hoger.

In de studie, die nog niet door andere wetenschappers zijn getoetst, zijn de meldingen geanalyseerd van bijwerkingen die kinderen hebben ondervonden van het vaccin tussen januari en juni van dit jaar.

In de studie werd gekeken naar MRNA-vaccins – zoals Pfizer en Moderna – die bijzonder relevant zullen zijn voor Groot-Brittannië omdat jongeren de AstraZeneca-vaccinatie niet zullen krijgen vanwege het verhoogde risico op gevaarlijke bloedstolsels.

Afgelopen vrijdag kon het JCVI alleen maar aanbevelen de prikken voor 12- tot 15-jarigen uit te breiden tot kinderen met ernstige hart-, long-, nier-, lever- en neurologische aandoeningen.

Maar naar verluidt willen de ministers graag groen licht geven voor de vaccinatie van kinderen, en de NHS is al begonnen met de aanwerving van duizenden vaccinatoren voor scholen.

Bron: Telegraph.co.uk (Vertaald naar Nederlands)