Manipuleren sommige ziekenhuizen hun coronacijfers om daar financieel beter van te worden? Documenten die Het Laatste Nieuws in handen heeft suggereren dit.

Concreet gaat het om een presentatie van het Hospital Transport & Surge Capacity-comité (HTSC), een speciale werkgroep die de druk op de ziekenhuizen coördineert. Daaruit blijkt dat er in de eerste golf grote verschillen waren tussen ziekenhuizen. In sommige ziekenhuizen belandden covidpatiënten zeer snel op intensieve zorg en bleven ze daar ook veel langer liggen dan in andere. Ook op de gewone covidafdeling zag men verschillen. Op een dia staat letterlijk: “Sommigen hadden een hoge ‘turnover’ op de afdeling, terwijl anderen duidelijk liever hun patiënten lieten liggen.”

Binnen het Hospital Transport & Surge Capacity-comité wordt daarop een opmerkelijke theorie ontwikkeld. “Mogelijk is het beleid ingegeven door financiële optimalisatie”, luidt het. Versta: men vermoedt dat ziekenhuizen het voor de centen doen. Het is een feit dat de ziekenhuizen extra geld ontvangen voor de opvang van covidpatiënten. Een deel van dat geld ligt vast en is niet afhankelijk van het aantal gevulde covidbedden, maar de hoofdmoot is dat wel. Zo krijgt een ziekenhuis per gevuld bed op de covidafdeling iedere dag 234 euro extra van de federale overheid.

Bron: DeMorgen.be