Letse parlementsleden die niet zijn gevaccineerd of hersteld van COVID-19 zullen hun loon worden stopgezet en kunnen niet langer deelnemen aan parlementaire stemmingen.

De parlementsleden keurden de maatregel vrijdag goed in een stemming met 62 stemmen voor in het 100 zetels tellende parlement.

“Sinds gister 15 november zal een parlementslid alleen nog aan de werkzaamheden van de Saeima [het Letse parlement] mogen deelnemen als hij of zij een interoperabel COVID-19-certificaat heeft overgelegd dat het feit van vaccinatie of ziekte bevestigt,” aldus de verklaring van het persbureau van het parlement.

“De betaling van een maandsalaris en een vergoeding zal worden opgeschort voor een Saeima-parlementslid, dat niet zal mogen deelnemen aan de werkzaamheden van het parlement,” voegt het eraan toe.

De maatregel geldt ook voor leden van de lokale besturen en treedt in werking zodra het land zijn laatste lockdown van een maand achter de rug heeft.

Sinds 21 oktober zijn alle niet-essentiële winkels – alsook culturele en vrijetijdsgelegenheden – gesloten en zijn openbare bijeenkomsten verboden en privébijeenkomsten slechts toegestaan tussen één gezin. Momenteel geldt ook een avondklok van 20.00 uur tot 05.00 uur.

Vanaf volgende week komt het land in een “groene modus” met verschillende regels voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Slechts 53,6% van de 1,9 miljoen inwoners van Letland is volledig gevaccineerd, wat ver onder het EU-gemiddelde van 64,9% ligt.

Het land is momenteel door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) ingedeeld in de categorie “zeer zorgwekkend”.

Het agentschap voor de volksgezondheid merkte op dat de percentages ziekenhuisopnames en bezettingen in Letland de afgelopen week tot de hoogste van de 31 landen in de EU/EER-regio behoorden.

Het land heeft sinds het begin van de pandemie 236.765 infecties en 3.646 sterfgevallen gemeld.

Bron: Euronews.com