Het risico van “long Covid” bij kinderen is veel kleiner dan velen hadden gevreesd, dat meldde vooraanstaande gezondheidsdeskundigen voor kinderen.

Na ‘s werelds grootste studie over dit onderwerp, vertelde de onderzoekers, geleid door het University College London, dat ze “gerustgesteld” waren.

Zij onderzochten 11- tot 17-jarigen die tussen september en maart in Engeland positief testten op het coronavirus.

Het onderzoek suggereert dat ergens tussen 2% en 14% vijftien weken later nog steeds symptomen hadden veroorzaakt door Covid.

Het team zei dat het belangrijk was dat degenen met aanhoudende symptomen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden, steun kregen.

Maar er waren weinig aanwijzingen dat grote aantallen hulp hadden gezocht bij de NHS voor symptomen waardoor ze oververmoeid waren geworden of niet naar school konden gaan.

In de studie, die nog in een medisch tijdschrift moet worden gepubliceerd, werden ook gegevens verzameld van jongeren die nooit positief hadden getest, wat betekent dat in totaal meer dan 50.000 mensen werden ondervraagd.

En 53% van hen had na 15 weken ten minste één symptoom, simpelweg omdat dat in de algemene bevolking veel voorkomt.

Onder degenen die positief hadden getest, was dit aandeel 65%.

Een significanter verschil was te zien bij degenen van 30% die drie of meer symptomen hadden, vergeleken met 16% van degenen die nooit positief getest waren, wat suggereert dat 32.000 van de bijna 235.000 die tussen september en maart besmet waren, long Covid hebben ontwikkeld.

Maar de aantallen zouden nog lager kunnen liggen.

Slechts 13% van degenen aan wie werd gevraagd om op de enquête te reageren, heeft dat gedaan.

Onderzoekers denken dat degenen die aanhoudende symptomen hebben, eerder geneigd zijn de enquête in te vullen dan degenen die dat niet doen.

Als alle mensen met long Covid dat zouden doen onder degenen die dat wel hebben gedaan, zou dat suggereren dat hun werkelijke aantal slechts 4.000 of minder dan 2% is.

Wordt serieus genomen


Het onderzoeksteam – waaronder Prof Sir Terence Stephenson, van het UCL’s Great Ormond Street Institute of Child Health, Royal College of Paediatrics and Child Health, infectieziekten leider Dr Liz Whittaker, en Public Health England ambtenaren – zal de kinderen in de komende maanden blijven volgen.

Maar Dr. Terence zei dat hij nu al “gerustgesteld” was dat de suggesties, dat de helft van de kinderen lange Covid-gevallen zou kunnen ontwikkelen, fout waren.

“Het komt niet in de buurt van wat mensen dachten in het ergste scenario”.

Hoewel de cijfers nog steeds “niet onbelangrijk” waren moet volgens hem de kwestie wel serieus genomen worden

Het meest voor de hand liggende melders van symptomen waren oudere meisjes die al een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid hadden.

Diegenen die emotioneel en mentaal worstelen zouden meer aandacht kunnen hebben voor zelfs kleine lichamelijke ziektes, zeiden de onderzoekers, en een positieve coronavirustest zou dat kunnen uitlokken.

Van alle kinderen in de studie gaf 40% aan zich verdrietig, bezorgd of ongelukkig te voelen.

En de onderzoekers zeiden dat het duidelijk was dat de pandemie een schadelijk effect had gehad op jongeren vanwege:

de sluiting van scholen
het niet zien van hun vrienden
bezorgdheid over het risico van het virus.
Dit toont aan hoe belangrijk het is om “terug naar normaal” te gaan en scholen open te houden, voegde Dr. Whittaker eraan toe.

Bron: BBC.com