De verplichting voor jongeren om gevaccineerd te zijn als ze in september nog een club of discotheek in willen, schiet volledig in het verkeerde keelgat van de Britten. De horeca is pislink maar ook wetenschappers en rechters scharen zich achter de kritiek.

De aankondiging van premier Boris Johnson kwam als een complete verrassing, aangezien zijn ministers Michael Gove en Nadhim Zahawi heel recent nog ontkenden dat er plannen waren voor een ’vaccinpaspoort’.

Het nachtleven is woest. „Een week geleden zei de Gezondheidsminister ons nog dat vaccins niet verplicht zouden zijn”, aldus directeur Michael Kill van de Night Time Industries Association. „Wat een absolute puinhoop.”

Kill begrijpt er niets van: „Uit het eigen rapport van de overheid over vaccinpaspoorten bleek dat ze meer goed dan kwaad deden – dus hoe kan dit verklaard worden?” Ook de Britse media zoals de Daily Mail vragen zich af waar de U-turn vandaan komt.

Academici

Wetenschappers en rechters scharen zich nu achter de kritiek. Voormalig Supreme Court Lord Sumption vindt de maatregel ’volledig onnodig’. Directeur prof. Carl Heneghan van het Centre for Evidence-Based Medicine (Oxford University) reageerde cynisch op Twitter en hoogleraar Sir Jonathan Montgomery, die voorzitter was van het ethiekcomité van de Britse overheids over contact tracing, waarschuwt voor het moment waarbij ’aansporing en dwang elkaar ontmoeten’.

„Denkt de overheid echt dat deze behandeling degene die twijfelen over het vaccin, over de streep trekt?”, fulmineert Peter Marks, ceo van nachtclub REKOM UK.

Besmetting

Het OMT in Nederland stelt voor om jongeren die van club naar club hoppen, te testen, ook als ze gevaccineerd zijn. Anders kunnen ze het virus nog steeds verspreiden. De Britten gooien juist alles open – voor iedereen.

„Hoe kan het veilig zijn om nu naar een nachtclub te gaan, zonder enige maatregelen, en in september heb je een dubbele vaccinatiestatus nodig?”, vraagt Labour-politicus Justin Madders zich af. „Het slaat nergens op.”

Bron: Telegraaf.nl