In een open brief van de VN die oproept tot actie, staat dat Covid de problemen van conflicten, klimaatcrisis en ongelijkheid heeft verergerd

Wereldleiders worden opgeroepen onmiddellijk in actie te komen om het uitbreken van meerdere hongersnoden, verergerd door de coronavirus pandemie en veroorzaakt door conflicten, klimaatcrisis en ongelijkheid, een halt toe te roepen.

In een open brief die dinsdag werd gepubliceerd ter ondersteuning van de VN-oproep tot actie om hongersnood in 2021 af te wenden, zeiden honderden hulporganisaties uit de hele wereld: “Mensen verhongeren niet – ze worden uitgehongerd.”

Waarschuwend dat “de geschiedenis ons allen zal beoordelen op de daden die we vandaag stellen”, voegden de hulpgroepen eraan toe dat mensen “worden uitgehongerd door conflict en geweld; door ongelijkheid; door de gevolgen van klimaatverandering; door het verlies van land, banen of vooruitzichten; door een strijd tegen Covid-19 die hen nog verder achterop heeft doen raken”.

Ze zeiden dat miljoenen mensen in Jemen, Afghanistan, Ethiopië, Zuid-Soedan, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Honduras, Venezuela, Nigeria, Haïti, de Centraal Afrikaanse Republiek, Oeganda, Zimbabwe en Soedan honger lijden en deden een beroep op de regeringen om te reageren op de toenemende honger, waarbij ze benadrukten dat miljarden ponden aan investeringen dringend nodig zijn.

In de brief zeiden de organisaties, waaronder de Internationale Raad van Vrijwillige Agentschappen en het Wereldvoedselprogramma (WFP): “Meisjes en jongens, mannen en vrouwen, worden uitgehongerd door conflicten en geweld; door ongelijkheid; door de gevolgen van klimaatverandering; door het verlies van land, banen of vooruitzichten; door een strijd tegen Covid-19 die hen nog verder achterop heeft doen raken.”

Aan het begin van het jaar waarschuwden het WFP en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat tot 270 miljoen mensen niet genoeg voedsel hadden of een groot risico liepen om honger te lijden.

Meer dan 34 miljoen mensen stonden op de rand van de hongerdood, zeiden ze, en zouden zonder onmiddellijke actie tot hongersnood kunnen vervallen. Ondertussen leven in Jemen, Zuid-Soedan en Burkina Faso al 155.000 mensen in gebieden met hongersnood of hongersnood-waarschijnlijk.

Meer dan 30 miljoen mensen ‘een stap verwijderd van hongersnood’, waarschuwt de VN

Er is minstens 5,5 miljard dollar (3,95 miljard pond) aan voedsel- en landbouwhulp nodig om de hongersnood af te wenden, terwijl miljoenen meer nodig zijn voor gezondheidszorg, schoon water en andere essentiële voorzieningen.

De groepen waarschuwden echter dat de fondsen geslonken zijn en op zichzelf niet voldoende zullen zijn. Regeringen moeten ingrijpen om conflicten te beëindigen en toegang voor humanitaire hulp te verzekeren, zeiden ze.

“De situatie vereist dringende actie, op een schaal die we gewoon niet zien,” zeiden de groepen in een afzonderlijke brief. “Als er geen actie ondernomen wordt, zullen er levens verloren gaan. De verantwoordelijkheid om dit aan te pakken ligt bij de staten.”

De brief komt een jaar nadat David Beasley, directeur van het WFP, waarschuwde dat de wereld een hongersnood “van bijbelse proporties” te wachten stond als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

“We hebben het niet over mensen die met honger naar bed gaan,” vertelde hij The Guardian in een interview destijds. “We hebben het over extreme omstandigheden, noodtoestand – mensen marcheren letterlijk naar de rand van de hongerdood. Als we geen voedsel bij de mensen krijgen, zullen mensen sterven.”

Staten moesten de toenemende ongelijkheid aanpakken, en de politieke maatregelen nemen die nodig zijn om een einde te maken aan conflicten, die een belangrijke aanjager van honger zijn en een belemmering om in de behoeften te voorzien, zeiden de groepen. “Het is van het grootste belang dat we onze gezamenlijke stem verheffen om de internationale aandacht te krijgen die deze zaak verdient, voor het te laat is,” voegden ze eraan toe.

Bron: TheGaurdian.com (Vertaald naar Nederlands)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in