De Noorse gezondheidsdienst stuurt een opvallende waarschuwing de wereld in: wie heel oud én doodziek is, kan zich beter niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Het risico zou in dat geval te groot zijn. 23 hoogbejaarden zijn overleden kort nadat ze hun eerste dosis van een coronavaccin gekregen hadden.

Dertien onder hen hebben een autopsie ondergaan. Daaruit zou blijken dat de tachtigplussers heftige reacties gekregen hebben op relatief milde bijverschijnselen van de coronavaccinatie. “Als iemand nog maar een heel beperkte levensduur heeft, heeft het eigenlijk geen zin”, stelt het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

“We zijn hier niet door gealarmeerd”, laat dokter Steinar Madsen weten. “Er is heel weinig risico mee gemoeid, behalve dan misschien voor de allerzwakste patiënten. Artsen zouden in hun geval moeten oordelen of het aangewezen is om het vaccin te krijgen.”

“Grote uitdaging”

Het hoofd van het Europese Geneesmiddelenagentschap had eerder al aangegeven dat controle op de veiligheid van de vaccins een van de grootste uitdagingen wordt. Emer Cooke verwees dan vooral naar de vaccins die gebruikmaken van nieuwe technologieën, zoals mRNA. Pfizer en Moderna vallen in die categorie.

In Noorwegen ontvingen al 33.000 mensen de eerste dosis van een vaccin. De oudere bevolking kreeg prioriteit. In ons land wordt ook een mogelijk oorzakelijk verband tussen het coronavaccin en een overlijden onderzocht. De 82-jarige persoon stierf vijf dagen nadat hij ingeënt werd.

Bron: HLN.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in