De kwestie rond de geheime sms’jes tussen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de baas van farmaceut Pfizer over de aankoop van miljoenen coronavaccins zal waarschijnlijk nooit worden opgehelderd. De Europese Ombudsman concludeert dat er sprake is van ‘wanbestuur’.

Vorige maand werd al duidelijk dat Von der Leyen net als premier Mark Rutte haar sms-berichten heeft verwijderd. Wat het EU-kopstuk met Pfizer-baas Albert Bourla heeft besproken zullen we daardoor waarschijnlijk nooit te weten komen.

Waarschuwing

De Europese Ombudsman eiste de berichten op nadat een journalist een jaar geleden nul op het rekest kreeg. Het bestaan van sms-verkeer met de producent van coronavaccins is onthuld door Von der Leyen zelf in een interview. De Ombudsman gaf Brussel eerder een reprimande omdat er niet eens werd gezocht naar de berichten.

Maar zelfs na deze waarschuwing maakte het team van Von der Leyen geen haast met het opvissen van de berichten. De Ombudsman gaf het dagelijks EU-bestuur meer tijd, maar vorige maand maakte Brussel een einde aan de zoektocht met de boodschap dat de sms-berichten verdwenen zijn.

De Europese Ombudsman heeft donderdag het onderzoek formeel gesloten. „Het antwoord van de Commissie beantwoordde niet de fundamentele vraag of de sms-berichten in kwestie bestaan”, reageert Ombudsman Emily O’Reilly. „De behandeling van dit verzoek om toegang tot documenten laat de betreurenswaardige indruk achter van een EU-instelling die geen gehoor geeft aan zaken met een groot publiek belang. Dit onderzoek is een wake-upcall voor alle EU-instellingen.”

Transparantie

De Commissie verschuilde zich eerder achter de boodschap dat werkgerelateerde sms-berichten niet onder de Europese wob-procedure vallen, omdat het geen documenten zouden zijn. Inmiddels ziet Brussel, waar het woord transparantie regelmatig valt, in dat dit standpunt niet meer vol te houden is. Maar ondanks deze draai wordt het berichtenverkeer nog altijd niet opgeslagen. De Europese Ombudsman vindt dat de EU-instellingen werk moeten maken van meer transparantie rond belangrijk sms-verkeer.

O’Reilly verwijst in het bijzonder naar de affaire rond gelekt sms-verkeer waaruit blijkt dat voormalig eurocommissaris Neelie Kroes tijdens haar afkoelingsperiode in het geheim lobbyde voor de Amerikaanse taxidienst Uber. „Dit laat zien hoe urgent het is.”

Von der Leyen kwam in haar tijd als minister van Defensie in Duitsland ook al eens stevig onder vuur te liggen vanwege een affaire rond aanbestedingen. Ook in deze kwestie waren mogelijk belangrijke sms-berichten gewist.

Bron: Telegraaf.nl