Alsof Ursula von der Leyen naar Mark Rutte heeft geluisterd. De berichten die zij tijdens de coronapandemie uitwisselde met Pfizer-baas Albert Bourla zijn verdwenen. Ze heeft ze van haar telefoon gewist, en daarom zal niemand ooit meer weten wat ze met Bourla besprak.

De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, noemt het verdwijnen van de berichten in een eerste reactie ‘op verschillende punten problematisch’, maar wacht nog met het geven van een volledige analyse. Die komt over een paar weken.

De ombudsman had de berichten opgevraagd, omdat ze vermoedde dat er sprake was van ‘wanbestuur’ bij de Europese Commissie. Die had op een vraag van een journalist gezegd dat het berichtenverkeer van Von der Leyen met de hoogste baas van Pfizer, Albert Bourla, waarover Von der Leyen zelf had gepraat in een interview, onvindbaar was. De ombudsman ontdekte dat de Commissie er niet eens naar had gezocht.

Zij liet er opnieuw naar zoeken. “Als tekstberichten betrekking hebben op EU-beleid en besluiten, dan moeten ze net zo worden behandeld als EU documenten”, zei O’Reilly. Precies zo staat het ook in de Nederlandse richtlijnen.

De zoektocht is inmiddels ten einde. De gevraagde berichten zijn nog steeds niet gevonden, omdat ze nooit werden gearchiveerd. Volgens de Commissie is dat terecht. Sms-berichten zijn geen beleidsdocumenten, vindt Eurocommissaris Vera Jourova. Ze zijn ‘kortstondig en vluchtig’ en ‘bevatten doorgaans geen belangrijke beleidsinformatie’. Daarom worden ze niet bewaard.

De Europese Commissie beveelt haar ambtenaren aan om beleidsinformatie op een andere manier te delen dan via sms-berichten en de laatste voor meer terloopse communicatie te gebruiken.

Bron: Trouw.nl