Het parlement in Oostenrijk heeft ingestemd met het invoeren van de vaccinatieplicht tegen het coronavirus. Die gaat per 1 februari gelden voor alle Oostenrijkers van 18 jaar en ouder.

Dat betekent dat veel mensen die nog niet zijn ingeënt, alsnog naar de vaccinatiestraat moeten. Ruim 70 procent van de inwoners is gevaccineerd, minder dan het Europese gemiddelde van 77 procent.

Fikse boete

De Oostenrijkse regering maakte de plannen vorig jaar al bekend. Het leidde tot protesten in onder andere Wenen. Vandaag stemde een meerderheid in het parlement voor de maatregel.

De Alpenrepubliek wordt het eerste Europese land met een verplichte coronavaccinatie. Wie weigert, riskeert een inkomensafhankelijke boete van 600 tot 3600 euro. Zwangere vrouwen zijn uitgezonderd van de prikplicht. Dat geldt ook als je een medische reden kunt aantonen. Controles beginnen midden maart.

Regeringsleider Karl Nehammer erkent dat het een ‘uiterst gevoelige’ maatregel is, maar noodzakelijk zodat ‘de hele samenleving weer in vrijheid kan leven’.

Strenge inreisregels

Voor vakantiegangers die naar Oostenrijk willen, gelden vanaf maandag minder strenge inreisregels. De quarantaineplicht vervalt voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. 

Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij aankomst in het land. Oostenrijk laat in principe nog steeds alleen reizigers toe die volledig zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van een coronabesmetting.

Een negatieve testuitslag blijft ook verplicht, maar niet meer voor iemand die een boosterprik heeft gehaald.

In Oostenrijk geldt momenteel ook de 2G-regel. Dit betekent dat je alleen horeca en skigebieden inkomt met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs.

Bron: RTLnieuws.nl