In Afrika is 21 procent van de mensen ondervoed, en elk jaar komen er meer mensen bij die honger lijden – met een bijzondere stijging tijdens de Covid-19 pandemie

De Covid-19 pandemie heeft een “worst-case scenario” effect gehad op de honger, zo waarschuwen de Verenigde Naties, met tot 161 miljoen meer mensen die vorig jaar zonder voedsel kwamen te zitten dan in 2019.

In totaal leden tussen 720 en 811 miljoen mensen honger in 2020, zo blijkt uit het VN-rapport State of Food Security and Nutrition in the World.

Bijna 2,37 miljard mensen – bijna een op de drie – hadden in 2020 geen toegang tot voldoende voedsel, een stijging van 320 miljoen mensen in een jaar tijd.

Geen enkele regio in de wereld bleef gespaard, maar de situatie verslechterde het sterkst in Afrika, waar de prevalentie van ondervoeding – met 21 procent van de bevolking – meer dan het dubbele is van alle andere regio’s. Wereldwijd lopen vooral kinderen gevaar: 149 miljoen kinderen lijden aan ondervoeding, d.w.z. dat ze te klein zijn voor hun leeftijd, een teken van ondervoeding met levenslange gevolgen.

Het verslag is de eerste wereldwijde evaluatie van de voedselonzekerheid na de pandemie en toont aan dat de vele waarschuwingen dat de pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns tot massale honger zouden leiden, geen vals alarm waren.

“Regeringen konden niet voorkomen dat het ergste scenario voor voedselzekerheid en voeding werkelijkheid werd en miljoenen mensen over de hele wereld trof,” zo luidt het rapport.

Sinds 2014 was de honger in de wereld al aan het toenemen, maar de geschatte toename in 2020 is gelijk aan die van de voorgaande vijf jaar samen, zo blijkt uit het rapport.

Hierdoor raakt de wereld zo ver verwijderd van het doel om de duurzame ontwikkelingsdoelstelling van nul honger in 2030 te bereiken, dat dit onmogelijk is zonder een “enorme inspanning”, zo waarschuwt het rapport.

Naar verwachting zullen tegen 2030 nog steeds 660 miljoen mensen honger lijden, en ten minste 30 miljoen van hen zouden dat misschien niet zijn geweest zonder de langetermijngevolgen van de pandemie.

De gevolgen van Covid-19 zijn grotendeels verantwoordelijk voor de “dramatische” verslechtering van de voedselonzekerheid in 2020, aldus het rapport, hoewel de auteurs ook benadrukken dat de volledige implicaties misschien nog niet zijn gezien – daarom kunnen zij geen definitief getal geven van het aantal mensen dat honger lijdt, maar in plaats daarvan een getal tussen 720 en 811 miljoen, of ruwweg één op de tien mensen. Klimaatverandering, conflicten en economische onzekerheid zijn ook allemaal factoren.

De agentschappen zeggen dat de grimmige kerncijfers een impuls zouden moeten geven aan de inspanningen om de honger aan te pakken, maar velen in het veld zijn bezorgd dat de regeringen zich niet op het probleem concentreren. De regering van het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld verlaagt haar steunbudget voor voedingsprogramma’s met 80 procent.

Jean-Michel Grand, uitvoerend directeur van Action Against Hunger UK, verklaarde: “Elk jaar neemt de honger in de wereld toe en elk jaar lijkt het erop dat de internationale gemeenschap het probleem verder op de lange baan schuift. Hoeveel procent van de wereldbevolking moet honger lijden voordat regeringen dit probleem serieus beginnen te nemen?

Hij voegde eraan toe: “Het feit dat bijna één op de drie mensen in de wereld niet genoeg te eten heeft, toont aan dat de huidige aanpak gewoon niet werkt.”

Het rapport is gezamenlijk gepubliceerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie, het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, het Wereldvoedselprogramma van de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie.

In een gezamenlijke verklaring concluderen de auteurs: “De wereld moet nu handelen – of toekijken hoe de oorzaken van honger en ondervoeding zich de komende jaren met toenemende intensiteit herhalen, lang nadat de schok van de pandemie voorbij is.”

Bron: Telegraph.co.uk (Vertaald naar Nederlands)