De coronavariant die in Zuid-Afrika is ontdekt, kan de bescherming van het COVID-19-vaccin van Pfizer / BioNTech tot op zekere hoogte ontwijken, zo bleek uit een real-world datastudie in Israël, wel is Zuid-Afrikaanse varriant in het land erg laag en is het onderzoek nog niet beoordeeld door andere wetenschappers.

De studie, die op zaterdag werd vrijgegeven, vergeleek bijna 400 mensen die positief waren getest op COVID-19, 14 dagen of meer nadat ze een of twee doses van het vaccin hadden gekregen, met hetzelfde aantal niet-gevaccineerde patiënten met de ziekte.

Het kwam onder meer overeen met leeftijd en geslacht.

Volgens de studie van de Universiteit van Tel Aviv en de grootste zorgverlener van Israël, Clalit, bleek de Zuid-Afrikaanse variant, B.1.351, ongeveer 1% van alle COVID-19-gevallen te vertegenwoordigen bij alle onderzochte mensen.

Maar onder patiënten die twee doses van het vaccin hadden gekregen, was de prevalentie van de variant acht keer hoger dan bij degenen die niet waren gevaccineerd – 5,4% versus 0,7%.

Dit suggereert dat het vaccin minder effectief is tegen de Zuid-Afrikaanse variant, vergeleken met het oorspronkelijke coronavirus en een variant die voor het eerst werd geïdentificeerd in Groot-Brittannië en die bijna alle COVID-19-gevallen in Israël omvatte, aldus de onderzoekers.

“We vonden een onevenredig hoger percentage van de Zuid-Afrikaanse variant onder mensen die gevaccineerd waren met een tweede dosis, vergeleken met de niet-gevaccineerde groep. Dit betekent dat de Zuid-Afrikaanse variant tot op zekere hoogte de bescherming van het vaccin kan doorbreken ”, aldus Adi Stern van de Universiteit van Tel Aviv.

De onderzoekers waarschuwden echter dat de studie slechts een kleine steekproef had van mensen die besmet waren met de Zuid-Afrikaanse variant vanwege de zeldzaamheid in Israël.

Ze zeiden ook dat het onderzoek niet bedoeld was om de algehele effectiviteit van het vaccin tegen welke variant dan ook af te leiden, omdat het alleen keek naar mensen die al positief waren getest op COVID-19, niet naar de algehele infectiecijfers.

Pfizer weigerde commentaar te geven op de Israëlische studie.

Pfizer & BioNTech zeiden op 1 april dat hun vaccin voor ongeveer 91% effectief was in het voorkomen van COVID-19, daarbij verwijzend naar bijgewerkte onderzoeksgegevens met deelnemers die tot zes maanden waren ingeënt.

Ze zijn bezig geweest met het testen van een 3e vaccinatie-shot in de vorm van een booster. En ze lieten weten dat het vaccin
aangepast kon worden op verschillende varianten waar mogelijk.

Met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse variant zeiden ze dat er onder een groep van 800 onderzoeksvrijwilligers in Zuid-Afrika, waar B.1.351 wijdverspreid is, negen gevallen van COVID-19 waren, die allemaal voorkwamen onder deelnemers die de placebo kregen. Van die negen gevallen waren er zes onder personen die besmet waren met de Zuid-Afrikaanse variant.

Sommige eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het schot van Pfizer / BioNTech minder krachtig was tegen de B.1.351-variant dan tegen andere varianten van het coronavirus, maar toch een robuuste bescherming bood.

Variant komt niet vaak voor

Hoewel de resultaten van het onderzoek zorgwekkend kunnen zijn, was de lage prevalentie van de Zuid-Afrikaanse variant hoopgevend, aldus Stern van de Universiteit van Tel Aviv.

“Zelfs als de Zuid-Afrikaanse variant de bescherming van het vaccin doorbreekt, heeft het zich nog niet wijd verspreid onder de bevolking”, zei Stern, eraan toevoegend dat de Britse variant de verspreiding van de Zuid-Afrikaanse stam zou kunnen “blokkeren”.

Bijna 53% van de 9,3 miljoen inwoners van Israël heeft beide Pfizer-doses ontvangen. Israël heeft de afgelopen weken zijn economie grotendeels heropend, terwijl de pandemie lijkt af te nemen, met een sterke daling van het aantal infecties, ernstige ziekten en ziekenhuisopnames.

Ongeveer een derde van de Israëli’s is jonger dan 16, wat betekent dat ze nog steeds niet in aanmerking komen voor het vaccin.

Bron: Reuters.com (Vertaald naar Nederlands)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in