In een interview met krant Le Parisien heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdag gezegd vastbesloten te zijn mensen zonder coronavaccinatie „tot het einde te willen pesten” door „hen zo veel mogelijk de toegang tot activiteiten in het sociale leven te beperken.”

„De ongevaccineerden: ik heb veel zin om ze te pesten. En we zullen dit ook tot op het bot blijven doen. Dat, dat is de strategie”, zei het Franse staatshoofd. Hij benadrukt verder dat de zorg onder druk is komen te staan „door een aantal mensen dat zich weigert te laten vaccineren. Dat is het beste argument voor de strategie van de regering.”

„Hoe kunnen we dit in de kiem smoren? Door hen nog meer te irriteren. Ik ga ze niet in de gevangenis stoppen of ik ga ze niet met geweld laten inenten. Maar vanaf 15 januari kunnen ongevaccineerden niet meer naar een restaurant, geen koffie meer drinken in een café of naar het theater gaan”, klonk het verder.

Reacties

Politieke rivalen van Macron reageren geërgerd op het interview. Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National verweet de president „tweederangs burgers” te creëren. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over „walgelijke” uitspraken en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van „kinderachtig cynisme.”

De ophef komt op een gevoelig moment. De regering probeert nieuwe wetgeving door het parlement te loodsen die een vaccinatiebewijs verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Een negatief testbewijs volstaat dan vanaf 15 januari niet langer om op veel plekken binnen te komen.

De discussie in het parlement over de wetgeving verloopt echter moeizaam en is herhaaldelijk stilgelegd. Het debat gaat woensdagmiddag verder.

Bron: Telegraaf.nl