Duitsland – In een bejaardentehuis in Oberhausen hebben zich enkele dagen na de Corona booster vaccinaties bij verscheidene bejaarden ernstige problemen voorgedaan.

De stad heeft tegenover WDR bevestigd dat twee bewoners van een bejaardentehuis in Oberhausen-Holten drie dagen na de herhalingsvaccinatie moesten worden gereanimeerd. Volgens het rapport zijn er geen doden gevallen. Aanvankelijk werd gemeld dat drie mensen waren gereanimeerd.

De stad meldde ook dat ongeveer 10% van de gevaccineerden merkbare gezondheidsproblemen had ondervonden, “voornamelijk in de vorm van cardiovasculaire, respiratoire en neurologische aandoeningen”.

Verschillende oorzaken mogelijk


Of er een concreet verband is met de vaccinatie, moet echter nog expliciet worden onderzocht. Het hoofd van de gezondheidsdienst gaat er thans van uit dat verschillende omstandigheden tot de complicaties kunnen hebben geleid. Zoals voortdurende medicatie, de toenemende hitte en uitdroging.

Artsen gewaarschuwd per brief

In een interne brief die WDR in handen heeft gekregen, deelt de raad van bestuur van het districtskantoor van de vereniging van wettelijk ziekenfondsartsen van Noordrijn aan artsen in privé-praktijken mee: “Ik wil u graag op de hoogte brengen van deze incidenten.

En verder: “Ik zou u willen vragen uw eigen medische beslissing te nemen of u wacht op een aanbeveling van het Stiko of het EMA of dat de derde vaccinaties nu zo dringend zijn voor uw eigen patiënten dat u ze zonder aanbeveling moet uitvoeren”.

Dokters trekken conclusies.

Naar aanleiding van de brief van vandaag heeft Peter Kaup, huisarts in Oberhausen, zijn patiënten in bejaardentehuizen niet hun derde vaccinatie gegeven. Hij wil wachten tot de Permanente Commissie Vaccinatie van het RKI groen licht geeft. Om nu een derde vaccinatie uit te voeren “zonder een vaccinatie-aanbeveling is vanuit medisch oogpunt niet begrijpelijk”, zei hij tegen de WDR.

Ook het vaccinatiecentrum van Mülheim beperkt zijn vaccinatieaanbod als gevolg van de incidenten. Voorlopig krijgen 80-plussers alleen een herhalingsvaccinatie als de eerste vaccinatie tegen Corona ten minste zes maanden geleden is.

Viroloog: ” te angstig gereageerd”.

De Dortmundse viroloog Carsten Watzl waarschuwt echter voor overhaaste conclusies. Hij is van mening dat de “reactie op dit ene incident te angstig is”, omdat men uit individuele reacties niet kan concluderen dat het in de meerderheid is.

De KV Westfalen-Lippe wijst er ook op dat de individuele gevallen nauwkeurig moeten worden onderzocht. Bevindingen uit Israël hadden juist aangetoond dat er geen problemen waren geweest met vaccinaties door derden.

Het verband met vaccinatie wordt gecontroleerd

In totaal zouden 90 mensen in de getroffen faciliteit een derde vaccinatie hebben gekregen. Negen van hen hadden zulke ernstige reacties dat ze behandeld moesten worden.

Bron: WRD.de (Vertaald naar Nederlands)