Een 15-jarig meisje werd naar verluidt gedwongen een enkelband te dragen tijdens volleybaltrainingen op Eatonville High School in de staat Washington als voorwaarde voor deelname aan teamsporten

Update: Dit verhaal is bijgewerkt met verklaringen van een lid van het schoolbestuur en de hoofdinspecteur van het schooldistrict.

Een 15-jarig meisje zou op de Eatonville High School in de staat Washington gedwongen zijn geweest een enkelband te dragen tijdens volleybaltrainingen, als voorwaarde voor deelname aan teamsporten. Dit was verplicht voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde leerlingen.

Volgens haar moeder, die anoniem met ‘The Post Millennial’ sprak, was haar dochter bij een training van het volleybalteam van de openbare school en sms’te haar dat haar gevraagd werd een enkelband om te doen.
De tiener beantwoordde de sms’jes of telefoontjes van de moeder niet. De moeder ging ervan uit dat ze aan het spelen was tijdens de training en probeerde telefonisch contact op te nemen met de school. Niemand op de school kon haar vragen over de enkelband beantwoorden, dus reed ze naar het gebouw.


De moeder sprak met een medewerker op het kantoor van de school, evenals met een coach en kreeg te horen dat er vorige week een vergadering was geweest over het enkelband programma voor niet-gevaccineerde tieners. Het programma was naar verluidt bedoeld voor het traceren van contacten in het geval van een positieve COVID-test op een leerling.
Het TraceTag-apparaat dat door de school werd gebruikt, werd gemaakt door een bedrijf genaamd Triax.

Volgens hun website is het apparaat gemaakt om “sociale afstandsrichtlijnen te handhaven” en om “in real time inzicht te verschaffen in de vraag of deze richtlijnen worden nageleefd” voor de bouw en andere productiebedrijven, maar op de website wordt geen melding gemaakt van gebruik op school.

De apparaten geven “…een visueel en auditief alarm, zodat mensen weten wanneer ze hun huidige afstand moeten aanpassen aan de juiste sociale afstand.”
Bovendien bieden de enkelbanden “passieve verzameling van werknemersinteracties voor het traceren van contacten, mocht een persoon positief testen.”


Volgens Triax wordt het apparaat “…bevestigd aan een helm of op het lichaam gedragen voor nabijheidsdetectie en tracering van contacten.”
De moeder identificeerde de coach als Gavin Kralik, die haar vertelde dat het apparaat de spelers zou waarschuwen wanneer ze te dicht bij elkaar waren en dat het alleen voor zaalsporten werd gebruikt. Ook werd haar meegedeeld dat het apparaat zou worden gebruikt voor het traceren van contracten, zodat niet-gevaccineerde leerlingen bij een positieve test maximaal 14 dagen in quarantaine zouden moeten. Gevaccineerde studenten zouden niet in quarantaine hoeven.

De apparaten werden niet genoemd in het back-to-school-beleid van het district voor najaar 2021.
De moeder zei dat Kralik haar vorige week op een bijeenkomst had verteld dat er formulieren waren om van het programma af te zien, maar dat ze daar niet van op de hoogte was gesteld en dat ze bovendien geen bericht had ontvangen over de bijeenkomst of de apparaten.

Volgens de moeder erkende de atletiek directeur de fout en verontschuldigde zich voor de “vergissing” om haar toestemming niet te vragen. De moeder zei dat toen ze de schoolmedewerkers vertelde dat ze haar dochter mee naar huis nam, de tiener door een kantoormedewerker werd gevraagd het apparaat te verwijderen voordat ze haar moeder zag en zei dat de moeder het apparaat alleen in de hand van Kralik kon fotograferen zoals hierboven afgebeeld, niet aan de enkel van het kind.


De moeder werd later dinsdag geïdentificeerd in een interview op The Ari Hoffman Show op Talk Radio 570 KVI. Tijdens het interview vertelde Nicci aan Hoffman wat er maandag op school was gebeurd en gaf hij aan dat alle leerlingen in de klas verplicht waren de apparaten te dragen, ongeacht de vaccinatiestatus. Nicci herhaalde echter dat niet-gevaccineerde leerlingen tot 14 dagen in quarantaine zouden moeten en gevaccineerde leerlingen niet.

De situatie werd nog ingewikkelder doordat het schoolbestuur werd benaderd door Kralik, een van de sportdirecteuren van de school, over een programma met een volgsysteem om quarantaines voor het voetbalteam te helpen voorkomen. De apparaten werden beschreven als een manier om regelmatige testen te voorkomen en te verminderen. De apparaten zouden alleen op het veld worden gebruikt. Op de voetbalhelmen zou een radiozender worden aangebracht, die geen gsm- of GPS-functie zou hebben, en een plaatselijke vereniging was bereid voor het systeem te betalen.


Er is nog geen besluit genomen en het bestuur zal woensdag bijeenkomen om het programma nader te bespreken. Volgens de regels van het bestuur moet het orgaan stemmen over het aanvaarden van donaties voordat programma’s worden betaald, zelfs als ze volledig zijn gefinancierd.


Dit zou niet de eerste keer zijn dat iemand een steek laat vallen met betrekking tot tienersporten in het gebied. Tijdens het seizoen 2020-2021 heeft een lokale jeugdsportvereniging de politie gebeld over Eatonville-ouders die geen maskers droegen buiten bij wedstrijden.


Schooldirecteur Matt Marshall vertelde The Post Millennial later dat het schooldistrict “de enkelbanden in de wacht heeft gezet totdat de juiste procedures, waaronder inbreng van de gemeenschap en het goedkeuringsproces van het bestuur, zijn doorlopen.”
Marshall voegde daaraan toe: “Ik zal me verzetten tegen alle eisen die leerlingen op basis van vaccinatiestatus tegen elkaar uitspelen. Ik ben ervan overtuigd dat de rest van mijn collega’s hetzelfde zullen doen.”

Bron: ThePostMillennial.com (Vertaald naar Nederlands)