De Amerikaanse Food and Drug Administration belegt een “spoedvergadering” om een onverwacht aantal meldingen van hartontstekingen na vaccins van Pfizer en Moderna te bespreken. Vooral jonge mannen werden getroffen. Nu is Pfizer van plan vaccins te testen op zes maanden oude kinderen.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kondigde donderdag aan dat het op 18 juni een “spoedvergadering” van zijn adviseurs bijeen zal roepen om het onverwacht hoge aantal meldingen van hartontstekingen na toediening van de COVID-19 mRNA-gebaseerde vaccins van Pfizer en Moderna te bespreken.

Nieuwe details over myocarditis en pericarditis kwamen voor het eerst naar voren in presentaties aan een panel van onafhankelijke adviseurs van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) die gisteren bijeenkwamen om te bespreken hoe het agentschap de noodtoelating voor COVID-19-vaccins bij jonge kinderen moet benaderen.

Volgens een verslag van de Amerikaanse nieuwszender CBS had het CDC eerder bekendgemaakt dat meldingen van hartontstekingen zich vooral hadden voorgedaan bij jongere mannen en tienerjongens na de tweede dosis van het vaccin, en dat er een “groter aantal waargenomen gevallen” was geweest bij 16- tot 24-jarigen dan was verwacht. Vorige maand had de CDC er bij artsen op aangedrongen “te vragen naar voorafgaande COVID-19 vaccinatie” bij patiënten met symptomen van hartontsteking.

Volgens een verslag van de Amerikaanse online nieuwssite The Epoch Times heeft de Amerikaanse regering bijna 800 meldingen ontvangen van hartontstekingen bij mensen die een COVID-19-vaccin hadden gekregen. De CDC verklaarde dat zij momenteel 226 van de bijna 800 meldingen onderzoeken.

Intussen meldde het U.S. Children’s Health Defense Fund dat Pfizer deze week had aangekondigd dat het had besloten welke doses het zou gebruiken in een klinische studie bij kinderen vanaf zes maanden; het bedrijf hoopt de gegevens in oktober beschikbaar te hebben. Pfizer had vorige maand al noodtoestemming gekregen voor zijn COVID-19-vaccin voor Amerikaanse kinderen vanaf 12 jaar. Moderna zei ook dat het FDA toestemming heeft gevraagd om zijn mRNA-vaccin aan adolescenten toe te dienen.

Pfizer heeft aangekondigd de proeven met kinderen van twee jaar en ouder in september te zullen afronden, maar ambtenaren van de FDA hadden eerder gewaarschuwd dat de goedkeuring van vaccins voor deze leeftijdsgroepen langer zou kunnen duren – op zijn vroegst “midden tot laat in de herfst”. Zij noemden de extra follow-upgegevens die nodig zijn voor kinderen na vaccinatie.

Bron: RT.com (Vertaald naar Nederlands)