inwoners van Suriname zullen binnenkort verplicht worden zich te vaccineren. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite De Ware Tijd. De website heeft een aanstaande wetswijziging ingezien waarmee de regering via een presidentieel besluit bijzondere maatregelen kan invoeren om de pandemie te bestrijden.

De vaccinatieplicht is de belangrijkste van deze in te voeren maatregelen. Mensen die niet gevaccineerd zijn of geen recente negatieve test bij zich dragen kunnen geweigerd worden uit openbare ruimtes. Ook de toegang tot kantoren en werkplaatsen kan ontzegd worden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. De plicht gaat gelden voor iedereen boven de twaalf jaar. Wie zich vanwege medische of religieuze redenen niet vaccineert hoeft zich niet aan de vaccinatieplicht te houden. Wanneer de vaccinatieplicht van kracht wordt, is niet duidelijk.

Eerder opende Suriname al de grenzen voor volledig gevaccineerde reizigers. De eigen vaccinatiecampagne kampt echter met tegenslagen: ondanks dat het land honderdduizenden vaccins vanuit Nederland en de VS heeft gekregen, zorgen misinformatiecampagnes en de rol van onder meer natuurgenezers ervoor dat de vaccinatiebereidheid in het land niet overal even hoog is.

Inmiddels liggen de ziekenhuizen in Suriname nog steeds vol, met vijftien patiënten op de intensive care en 64 coronapatiënten op verpleegafdelingen. Op woensdag werd er melding gemaakt van 321 positieve besmettingen, op basis van 841 uitgevoerde tests. Daarnaast kwamen er tien meldingen binnen van sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus: over de hele maand oktober staat de teller al op 110 coronadoden.

Bron: NRC.nl