• Border Force werkt aan plannen Covid-papierwerk digitaal te koppelen aan paspoorten
  • Het initiatief zou Britse luchthavens in staat stellen om sneller e-gates voor paspoorten te openen
  • Er is angst bij het huidige controlesysteem, omdat het kan leiden tot wachtrijen van 10 uur

Coronavirus-papierwerk dat nodig is voor internationale reizen zal digitaal worden gekoppeld aan paspoorten om wachtrijen aan de grens te verminderen wanneer de vakantie hervat wordt, werd vandaag bekend gemaakt.

Border Force werkt naar verluidt aan plannen waardoor paspoort-e-gates automatisch kunnen controleren of iemand de juiste documenten heeft om het VK binnen te komen.

Het plan is dat het systeem halverwege deze zomer ingevoerd wordt, maar parlementsleden en reisleiders dringen aan op een snellere uitvoering.

Ze waarschuwen dat als de persoonlijke controle van documenten moet worden voortgezet wanneer de internationale reizen opnieuw beginnen, reizigers uiteindelijk tien uur in de rij kunnen staan aan de grens.

Boris Johnson’s lockdown exit roadmap stelt dat niet-essentiële internationale reizen op zijn vroegst vanaf 17 mei zullen worden hervat.

Maar er zijn zorgen over hoe de grens het zal doen na meldingen van zes uur lange wachtrijen tijdens lockdown wanneer luchthavens te maken hebben met veel minder passagiers dan normaal.

Paspoort-e-gates voor aankomsten zijn sinds februari gesloten nadat de regering strengere grenscontroles voor het coronavirus had ingevoerd.

Het heropenen van de elektronische poorten wordt gezien als de sleutel om lange wachtrijen te vermijden wanneer de vakantietijd terugkeert.

Volgens The Times zouden de plannen van de Border Force inhouden dat papieren over het coronavirus, zoals passagiers-identificatieformulieren en bewijzen van een negatieve testen, digitaal aan reispaspoorten zullen worden gekoppeld.

De e-gate zou het paspoort kunnen scannen en automatisch de gekoppelde gegevens controleren en vervolgens registreren, zodat de quarantainevoorschriften gehandhaafd kunnen worden.

Naar verluidt vertrouwen de ministers erop dat de e-gates in augustus weer open zullen kunnen.

Maar parlementsleden en reisleiders willen dat ze veel eerder weer opengaan om zo extreme drukte en lange wachttijden te voorkomen.

Paul Charles, chief executive van het reisadviesbureau PC Agency, zei tegen The Times: “We voorspellen dat er vanaf 17 mei in eerste instantie 100.000 per dag het Verenigd Koninkrijk zullen binnenkomen, dus de e-gates zullen weer open moeten om aan de vraag te kunnen voldoen.

Anders zul je deze zomer wachtrijen zien die veel langer zijn dan zes uur. Het zouden gemakkelijk tien uren kunnen worden.

Layla Moran, voorzitter van de parlementaire groep van alle partijen voor het coronavirus en parlementslid voor de Lib Dem, zei dat ministers “dringend actie” moeten ondernemen om te voorkomen dat luchthavens de “achilleshiel” van het Verenigd Koninkrijk worden.

Dit omvat maatregelen om de extreme dukte in de aankomsthallen te verminderen, de sociale afstand te verbeteren en ervoor te zorgen dat passagiers die uit landen op de rode lijst komen, apart worden gehouden”, zei ze.

Bron: Dailymail.co.uk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in