Kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud in New York moeten verplicht gevaccineerd worden tegen het coronavirus. De burgemeester van de stad heeft dat besloten vanwege het koude winterweer en de naderende feestdagen. Ook werknemers van bedrijven in New York moeten verplicht een prik.

Kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud moeten voor 14 december één prik hebben gehad. Wie niet gevaccineerd is, kan niet naar restaurants of buitenschoolse activiteiten. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt dat zij vanaf 27 december volledig gevaccineerd moeten zijn.

Eerste Amerikaanse stad

New York is de eerste Amerikaanse stad waar de strenge regels gelden. Er zijn sinds het begin van de pandemie zeker 34.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en burgemeester Bill de Blasio vreest voor de omikronvariant van het virus.

Naast de vaccinatieplicht voor kinderen, moeten werknemers van bedrijven in New York vanaf eind deze maand ook volledig gevaccineerd zijn. De maatregel geldt niet alleen voor ongeveer 184.000 bedrijven en winkels, maar ook voor bezoekers van bijvoorbeeld restaurants, theaters en sportscholen. Voor hen volstaat nu nog bewijs van één inenting.

Landelijk beleid

President Joe Biden wil landelijk niet zo ver gaan als New York. Hij was van plan medewerkers in bedrijven met meer dan honderd werknemers tot 4 januari de tijd geven om zich volledig te laten vaccineren, maar dat besluit is vooralsnog tegengehouden door een rechtbank.

De Blasio wordt volgend jaar opgevolgd door zijn Democratische partijgenoot Eric Adams. Adams moet het beleid uit gaan voeren, maar ook hij heeft al gezegd zich erg veel zorgen te maken over de omikronvariant. De Blasio raadt bestuurders van andere steden en staten aan de maatregelen van New York over te nemen

Bron: RTLnieuws.nl