Engeland – Leiders van de NHS zeggen dat jonge kinderen steeds angstiger zijn geworden en dat miljoenen kinderen geestelijke gezondheidszorg nodig zullen hebben in de nasleep van de lockdowns

Leiders van de NHS hebben gezegd dat vijfjarigen paniekaanvallen krijgen om vriendjes te ontmoeten, terwijl er waarschuwingen zijn dat 1,5 miljoen kinderen een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg nodig zullen hebben als gevolg van herhaalde lockdowns.

Deskundigen zeiden dat jonge kinderen steeds angstiger worden, en dat sommigen bang zijn om hun huis te verlaten, door een explosie van “opgesloten trauma’s” in het hele land.

Wachttijden tot vier jaar voor hulp op de NHS hebben een groeiend aantal gezinnen gedwongen om hulp te zoeken bij particuliere psychologen – alleen om te ontdekken dat ze overboekt zijn en niet in staat om meer patiënten aan te nemen, onthult een Telegraph onderzoek.

Vooraanstaande privé therapeuten zeggen dat ze twee keer zoveel telefoontjes krijgen van bezorgde ouders, waardoor ze gedwongen zijn patiënten af te wijzen of wachtlijsten te openen voor de eerste keer in hun carrière.

Volgens deskundigen lijden veel kinderen onder gedragsproblemen die worden aangewakkerd door lockdowns, sociale afstand en angst voor besmetting, en zijn velen nu angstig voor alledaagse sociale activiteiten.

Volgens prognoses die deze krant heeft ingezien, zullen in de komende drie tot vijf jaar 1,5 miljoen kinderen en jongeren extra geestelijke gezondheidszorg nodig hebben “als rechtstreeks gevolg van de pandemie”. Volgens de berekeningen van het Centre for Mental Health, waarbij economen van de NHS betrokken zijn, zal de vraag maar liefst drie keer groter zijn dan de capaciteit van de geestelijke gezondheidszorg.

Dame Rachel De Souza, Children’s Commissioner for England, zei dat uit een enquête onder meer dan 550.000 kinderen – de grootste dergelijke enquête in de geschiedenis – zal blijken dat geestelijke gezondheid de grootste zorg is van deze generatie kinderen.

Ze zei dat bij haar bezoeken aan het land, als onderdeel van een komende commissie, kinderen waren aangetroffen die een “lockdown trauma” hadden en moeite hadden om zich aan te passen aan de veranderingen in hun leven sinds de pandemie.

Op een bijeenkomst van de NHS Confederation zei een aantal gezondheidsfunctionarissen dat ze moeite hadden om hulp te vinden voor hun eigen kinderen, die sinds de eerste lockdown steeds onrustiger waren geworden.

Een hoge functionaris zei: “Mijn vijfjarige is aan huis gebonden omdat ze te bang is om het huis uit te gaan, laat staan naar school. Niemand kan me zelfs doorverwijzen naar een privé-therapeut, omdat ze geen lokale kinderpsychotherapeuten kennen die iemand van haar leeftijd willen zien”.

Een ander vertelde hoe haar jonge dochter, die nu in therapie is, een paniekaanval kreeg over een “speelafspraakje”, na een jaar van gedwongen opsluiting en sociale afstand.

Dame Rachel vertelde de vergadering: “Ik heb het hele land doorgereisd en die verdrietige gezichtjes gezien… die hun armen om hun vrienden slaan als ze me vertellen over hun trauma door het verlies van een grootouder, het niet kunnen gaan naar een begrafenis. Uit de lockdown komen en niet meer weten hoe ze vrienden moeten maken, niet meer weten hoe ze met iemand anders moeten praten,” zei ze.

“Iedereen staat op scherp”, zei ze, waarschuwend voor een “lockdown trauma” dat grote groepen jongeren treft, tijdens de sessie vorige week.

Het grootste particuliere samenwerkingsverband voor geestelijke gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, Clinical Partners, houdt nu 85 procent meer privéafspraken voor kinderen dan in 2019.

Voordat Covid toesloeg, konden de meeste particuliere deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg voor kinderen doorgaans binnen een of twee weken patiënten inpassen voor een eerste afspraak. Maar de pandemie heeft geleid tot een sterke toename van geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren, met een op de zes jongeren onder de 18 jaar waarvan nu wordt gedacht dat ze een diagnosticeerbare aandoening hebben, zoals angst, obsessieve compulsieve stoornis of eetstoornissen.

De stijging van de vraag heeft druk uitgeoefend op de NHS Child and Adolescent Mental Health Services, met wachtlijsten voor een eerste afspraak zo lang als vier jaar in sommige gebieden.

In de 12 maanden sinds de eerste lockdown hebben 420.504 kinderen en jongeren een NHS-behandeling voor geestelijke gezondheidsproblemen gekregen, een stijging van 11% in twee jaar.

Maar deskundigen zeggen dat dit slechts een klein deel is van degenen die hulp nodig hebben.

Kinderpsychologe Maryhan Baker heeft de vraag naar haar diensten de afgelopen maanden zien verdubbelen, waarbij de gemiddelde wachttijd is opgelopen van twee weken tot bijna vier maanden.

“Ik werk langer en vaker ‘s avonds om meer mensen te kunnen helpen, maar de vraag gaat mijn individuele mogelijkheden te boven,” zei ze.

Ze zei dat veel ouders die haar om hulp vroegen, door huisartsen waren gewaarschuwd “geen moeite te doen” om op een NHS-afspraak te wachten.

“Het zal eerst erger worden voordat het beter wordt. Veel kinderen die voor de pandemie misschien wat angstig waren, hebben nu dwangneuroses, eetstoornissen, zelfbeschadiging en ander controlegedrag,” zei ze.

Consultant psycholoog Dr Elena Touroni zei dat de wachttijden voor kinderen diensten op haar praktijk, The Chelsea Psychology Clinic, was toegenomen met ten minste 50 procent.

Dinsdag zal NHS England 40 miljoen pond extra beloven voor de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen.

NHS England directeur voor geestelijke gezondheid Claire Murdoch zei: “De pandemie heeft het leven van jonge mensen op zijn kop gezet, en terwijl in sommige gebieden van het land het personeel nu meer jonge mensen behandelt dan ooit tevoren, heeft de NHS samengewerkt met scholen en andere lokale instanties om te zorgen voor vroegtijdige interventie en ondersteuning, onder meer via 183 ondersteunende teams voor geestelijke gezondheid die samenwerken met scholen in het hele land.”

Bron: Telegraph.co.uk (Vertaald naar Nederlands)