De neuroloog had geweigerd de vermoedelijke bijwerkingen te melden. Ranch heeft nu zelf contact opgenomen met het Paul Ehrlich Instituut.

Duitsland – De Berlijnse operazangeres Bettina Ranch, die ziek werd na haar inenting, uit ernstige beschuldigingen aan het adres van een van de artsen die haar hebben behandeld. De neuroloog weigerde de vermoedelijke bijwerkingen te melden. Ranch deelt dit op Instagram. Hij zei tegen haar: “Als ik dit allemaal zou melden, zou ik de praktijk kunnen sluiten. Daar heb ik geen tijd voor.” Ze moet er zelf voor zorgen bij de gezondheidsdienst. De dokter vertelde haar ook dat hij een “voorstander van vaccinatie” was. Ranch: “Dank je. Dat helpt mij natuurlijk, want ik heb me ook laten inenten… Een slechte ervaring!” Het ontslagrapport van het ziekenhuis kwam ook niet overeen met de feiten van de opname, zei hij. Ranch voelt zich “machteloos, hulpeloos, boos, verdrietig”. Ze meldde haar geval aan het Paul Ehrlich Instituut.

Ranch: “Intussen begrijp ik niet meer waarom, met zoveel krachtige berichten van gelijksoortige getroffenen, men zich in eerste instantie nog steeds op toeval beroept.” Zij is “erg blij dat er veel meer mensen zijn zonder problemen en bijwerkingen, maar ik vraag nog steeds om acceptatie en begrip voor andere gevallen”.

Ranch was ongeveer een maand geleden ingeënt. Korte tijd later kreeg ze hoofdpijn en begon ze het koud te krijgen. Ze voelde zich ook duizelig en zei dat ze veranderingen merkte in haar zang- en spreekstem. Daarna zocht ze medische behandeling. Volgens Ranch stelden de artsen de diagnose “ataxie (een stoornis in de coördinatie van de bewegingen)” en “lichte gezichtszenuwverlamming”. De zanger verklaarde verder dat “de verlamming gelokaliseerd is in het bovenste gedeelte van het gezicht, wat momenteel een belemmering vormt voor het professioneel zingen”. Als gevolg daarvan heeft Ranch alle optredens moeten afzeggen en wordt hij nog steeds medisch behandeld.

Operazangeres wil open aanpak bijwerkingen vaccinaties

De operazangeres blijft kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Ze is “grotendeels onveranderd, soms beter, soms slechter”. Het helpt haar echter enorm dat “er nog een paar zijn die soortgelijke symptomen hebben en dezelfde ervaringen hebben om er medisch mee om te gaan”. Zij wenst dat “wij steeds serieuzer worden genomen met onze gezondheidsproblemen”.

Nadat ze haar verhaal openbaar had gemaakt, namen veel mensen contact met haar op. Ranch: “Ik ben zeer ontroerd en overweldigd door zoveel sympathie en medeleven, ook al ben ik niet in staat iedereen persoonlijk te antwoorden in verband met de tijd. Begrijp het alsjeblieft.” In ieder geval, het helpt haar “om ideeën met je uit te wisselen”. En ze vervolgt: “Ik ben erg ontroerd door de vele berichten van mensen die ook op verschillende manieren zijn getroffen, en ik wil jullie allemaal heel veel sterkte, geduld, sterke zenuwen en een goed herstel toewensen.

De Berliner hoopt ook dat mensen die aan bijwerkingen lijden “niet eenzijdig in een sociaal-ideologische, of zelfs psychosomatische categorie zullen worden ingedeeld”. Bovendien wil zij niet worden “gebruikt door tegenstanders van vaccinatie voor hun campagne”. Haar oproep aan politiek en samenleving: “Ik denk dat een open omgang met de bijwerkingen van vaccinaties veel meer mensen met bedenkingen tegen deze medische behandeling zal steunen in hun persoonlijke beslissing dan welke directe of indirecte dwangmaatregelen ooit kunnen bereiken”.

Bron: Berliner-Zeitung.de (Vertaald naar Nederlands)