Bijna 40 procent van de horeca-, bioscoop- en theaterbezoekers zal deze plekken minder vaak bezoeken wanneer per 25 september de nieuwe coronamaatregelen ingaan. Die houden onder andere in dat je bij een bezoek aan deze locaties éérst een vaccinatie- of testbewijs moet laten zien, via de QR-code in de CoronaCheck-app.

In totaal geeft 39 procent van de bijna 4000 ondervraagde horeca-, bioscoop- en theaterbezoekers aan dat zij deze plekken minder vaak zullen bezoeken vanwege de aangekondigde controle aan bij de ingang. Van alle ondervraagden is 54 procent positief over de nieuw in te voeren maatregel: ‘Ik zal me veiliger voelen’, geeft iemand als reden. ‘Ik kan overal naar toe gaan want ben gevaccineerd’, geeft een ander aan. 41 procent van alle ondervraagden is negatief over de maatregelen.

Kwart gevaccineerden blijft ook weg

Logischerwijs zijn er onder de niet-gevaccineerden (21%) veel mensen die de genoemde plekken minder zullen bezoeken: van deze groep zegt maar liefst 96 procent minder bezoekjes te brengen. Maar ook onder de gevaccineerden (79%) is er een flinke groep die niet van de vrijbrief gebruik wil maken: bijna een kwart (24%) van de gevaccineerden geeft aan minder bezoekjes aan de horeca, bios en theater te brengen als ze daarvoor hun vaccinatiebewijs moeten tonen: ‘Ook al ben ik ingeënt, ik vind dit een foute ontwikkeling’, laat iemand weten.

Als reden daarvoor geven veel mensen aan dat zij (net als niet-gevaccineerden) vinden dat het voor tweedeling zorgt. Ze vinden het niet democratisch, en wel discriminerend: ‘Pure discriminatie, uit solidariteit met niet-gevaccineerden zal ik niet meer naar een restaurant of iets dergelijks gaan’, licht iemand toe die zelf wel een groen vinkje tevoorschijn kan toveren in de CoronaCheck-app.

Ik wil niet in een maatschappij wonen waarin we met bewijzen rond moeten lopen om ergens naar binnen te mogen

Polldeelnemer

Sommige mensen vinden het ongezellig, zoals degene van de quote hierboven. Een ander vindt: ‘Het spontane is uit de maatschappij. Je moet over alles eerst nadenken en kan niet meer zomaar ergens naar toe. Niet leuk.’

Horeca opgezadeld met controle

Mensen leven ook mee met de ondernemers: ‘Ik vind het gedoe, ik vind dat horeca, bioscoop et cetera opgezadeld worden met de controle of je wel of niet gevaccineerd bent. Dat kan niet, dat hoort niet.’ Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft al laten weten zich absoluut niet te kunnen vinden in de extra restricties die de horeca opgelegd krijgt. ‘Met slechts 2,4% besmettingen in de horeca wordt de sector onevenredig zwaar geraakt’, aldus de KHN.

Ook pollrespondenten begrijpen de maatregelen niet: ‘Op school mag je wel naast elkaar zitten en in winkels mag je zo binnen. Komt het virus makkelijker in de horeca binnen dan elders? Dit is medische discriminatie en fake veiligheid. Wat moet iemand die om medische redenen niet gevaccineerd mag worden?’

(Nog) geen vaccin

Dat iedereen die dat wil nu de kans heeft gehad om de vaccinatie te halen, is voor sommigen een reden om de maatregel toe te juichen. ‘Allemaal een vaccinatie is het probleem verder opgelost’. Er is echter ook een groep die geen vaccinatie mag of kan hebben, zoals meerdere pollrespondenten opmerken: ‘Hoe zit het met degene die niet of niet volledig gevaccineerd kunnen worden door o.a. allergie of chemo? Die hebben er niet voor gekozen, maar kunnen en mogen niet naar het buitenland of naar een bios.’ Een voorstander van de maatregel werpt daartegenin: ‘Als je niet gevaccineerd bent kun je met een negatieve test ook overal naar toe.’ Zo makkelijk is dat echter niet, stellen weer anderen: ‘Voor degenen die zich niet kunnen of wensen te laten vaccineren moet er wel een praktisch en goedkoop alternatief zijn, want het verkrijgen van een testbewijs is geen van beide.’

Lastig, zo’n bewijs?

Dat het test- of vaccinatiebewijs niet voor iedereen even duidelijk en gemakkelijk is, blijkt ook uit de toelichtingen. ‘Ik werk bij een GGD-kantoor. Er komen veel ouderen een geel vaccinatieboekje kopen in de hoop dat ze dan nog iets kunnen. Ze worden allemaal gek van de maatregelen’, zo vertelt een pollrespondent. Anderen geven zelf aan dat ze niet weten wat ze moeten, bijvoorbeeld omdat ze geen smartphone hebben. Als je wel over een computer en DigiD beschikt, kun je overigens ook een QR-code printen. Ook zijn er mogelijkheden om het telefonisch te regelen, hierover bestaan echter veel klachten, berichtte de ANBO onlangs.

Bron: Radar.avrotros.nl