De Nederlandse economie zit in een diepe fase van laagconjunctuur, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het conjunctuurbeeld van april is zelfs slechter dan dat van maart. Volgens het statistiekbureau hebben de maatregelen voor de bestrijding van de coronacrisis veel invloed op de economie.

Het CBS baseert zich op de zogenoemde conjunctuurklok. Daarin komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS in de afgelopen tijd heeft verzameld.

Het gaat dan om informatie over bijvoorbeeld het vertrouwen van consumenten en producenten, de export, bestedingen, investeringen, industriële productie, faillissementen, werkloosheid, arbeidsmarkt en economische groei.

Meeste indicatoren presteerden minder in april

In april presteerden acht van de dertien indicatoren slechter dan in maart. Hoewel de goederenuitvoer steeg, vielen de consumptie van huishoudens en investeringen lager uit.

Ook kromp de productie van de industrie, gingen er minder bedrijven failliet en was het aantal gewerkte uren iets kleiner. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde ook iets, terwijl koopwoningen juist 10 procent duurder werden.

Bron: NU.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in