Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil de 2G-plannen van het kabinet opnieuw uitstellen. De bewindsman wil meer onderzoek laten uitvoeren, nu blijkt dat het instrument eigenlijk nauwelijks effect heeft, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het lijkt een opmaat tot de definitieve verwerping van de omstreden maatregel.

Kuipers vraagt de Kamer te wachten met de wetsbehandeling totdat hij op basis van nieuw onderzoek kan concluderen of 2G nog “een proportionele maatregel kan zijn”.

Dat lijkt een opmaat tot het volledig verwerpen van de maatregel. In de Tweede Kamer is er namelijk veel kritiek op 2G. Alleen VVD en D66 zagen een geldige QR-code voor enkel gevaccineerde personen of mensen die van COVID-19 zijn genezen als een geschikte manier om de samenleving weer een beetje te openen en open te houden.

Dat zou betekenen dat ongevaccineerden ondanks een negatieve coronatest geen toegang meer zouden hebben tot onder andere de horeca, cultuursector of evenementen.

Dinsdagmiddag zou de Kamer stemmen over een motie die het kabinet oproept de 2G-wet helemaal in te trekken, omdat de maatregel “een ernstige beperking van vrijheidsrechten” voor miljoenen Nederlanders zou zijn en zorgt voor “tweedeling in de samenleving”.

Het leek er sterk op dat een meerderheid in de Kamer voor die motie zou gaan stemmen.

Volgens onderzoek heeft 2G weinig zin

De discussie ging aanvankelijk vooral over de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden die de 2G-wet teweeg zou brengen. Bovendien leek het op vaccinatiedrang, daar had de Kamer zich al tegen uitgesproken.

Recent kwam daar het onderzoek van de TU Delft bij, waaruit blijkt dat 2G en 3G een stuk minder effectief zijn geworden vergeleken met de situatie in november, toen de deltavariant nog dominant was in Nederland.

Met de intrede van de omikron, de huidige dominante variant, werkt de coronapas, in welke vorm dan ook, een stuk minder goed, concludeerden de onderzoekers. Dat onderzoek voedde de weerstand in de Kamer tegen 2G nog meer.

Kuipers legt zich daar dinsdag bij neer. Het onderzoek van TU Delft laat zien dat “in de huidige epidemiologische situatie het verschil tussen de effectiviteit van 2G en 3G zodanig klein is dat er geen noodzaak is voor een spoedige invoering” van 2G-wetgeving.

Bron: Nu.nl