Klinisch geriaters zien meer ouderen in de knel komen door eenzaamheid of lichamelijke problemen. Niet alle senioren durven hun dagelijkse activiteiten op te pakken, ook al zijn ze volledig gevaccineerd. “Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus.

Eenzaamheid, ondervoeding, uitdroging, meer breuken door valpartijen. Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Dat was ook al zo toen het aantal coronabesmettingen enkele weken geleden nog laag was.

De specialisten begrijpen die angst, maar ze maken zich zorgen over de neveneffecten van het geïsoleerde bestaan van de ouderen. “We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken,” beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).

Volgens de specialisten slaat de balans door naar de verkeerde kant. “Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus,” verklaart Arends. En dus luidt de boodschap: pak de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op. “Ik snap dat ouderen niet naar grootschalige evenementen gaan, maar het is verantwoord om meer te doen.”

Lege agenda

Hoewel ouderenorganisaties hun activiteiten weer hebben opgestart, zien ze op sommige plekken beduidend minder deelnemers. Belangenvereniging KBO Brabant merkt dat ouderen het na al die tijd lastig vinden om weer op te starten. Ze zijn gewend aan hun lege agenda.

Bovendien zijn mensen met dementie altijd al wat onzekerder, verklaart Alzheimer Nederland. “Ze blijven sowieso vaker binnen en dan gaat het zelfvertrouwen verder omlaag,” aldus woordvoerder Henriëtte Brons. Deze mensen raken in een vicieuze cirkel, want door isolatie gaan ze sneller achteruit en wordt de drempel om er op uit te gaan nóg groter.

De klinisch geriaters willen zeker niet beweren dat ouderen geen enkel risico lopen op corona. Ze stellen dat het belangrijk blijft om afstand te houden. “Maar we zien nu ook ernstige ziekte omdat ze in isolatie blijven. Ze maken hun dagelijkse rondje niet meer of vinden niets meer aan het leven door de eenzaamheid,” aldus Karen Keijsers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Onderaan de streep ziet ze per week meerdere ouderen in het ziekenhuis belanden door de gevolgen hiervan.

Ook de Friese klinisch geriater Jeroen Krijnsen stelt dat ouderen niet onaantastbaar zijn en drukke plekken beter kunnen mijden. “Maar ze kunnen samen afspreken voor een kop koffie op een terras of om een ommetje te maken. Het risico op een ernstig verloop van corona is door de vaccinaties een stuk kleiner geworden.”

Bron: Parool.nl