Het Duitse parlement is woensdag voor het eerst begonnen met debatteren over een mogelijk breed mandaat voor het vaccineren tegen het coronavirus, waarbij drie opties naar voren komen: verplichte vaccinaties voor alle volwassenen of voor iedereen boven de 50, of helemaal geen mandaat.

Duitse politici van allerlei pluimage hebben lang volgehouden dat er geen vaccinatieplicht zou komen. Maar eind vorig jaar keerde het tij uit frustratie dat een groot aantal tegenstanders de strijd tegen COVID-19 belemmerde.

Kort voordat hij in december kanselier werd, sprak Olaf Scholz zich uit voor een vaccinatieplicht en voorspelde hij dat deze in februari of begin maart van kracht zou worden.

Dat tijdschema is verschoven, deels vanwege de weg die Scholz heeft gekozen. De regering komt niet zelf met wetgeving, maar laat groepen wetgevers met partijoverstijgende voorstellen komen en laat parlementsleden vervolgens stemmen naar eer en geweten in plaats van langs partijgrenzen.

Die methode is al eerder gebruikt om ethisch gecompliceerde medische vraagstukken aan te pakken, onlangs nog in 2020 om regels vast te stellen voor orgaandonoren.

Woensdag hebben de wetgevers het startschot gegeven met een oriënterend debat. Het is nog niet duidelijk wanneer de wetgeving in stemming zal worden gebracht, maar het lijkt erop dat het nog tot ver in het voorjaar kan duren voordat een wet van kracht wordt.

De wetgevers van Scholz’ regeringscoalitie van drie partijen hebben tot nu toe drie voorstellen gedaan.

Er is een voorstel voor een vaccinatieplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder, die twee jaar geldig zou zijn en betrekking zou hebben op maximaal drie vaccinaties, met boetes voor degenen die in gebreke blijven. In een concurrerend voorstel wordt gepleit voor verplichte counselingbijeenkomsten voor ongevaccineerden, gevolgd door een vaccinatieplicht voor 50-plussers als de vooruitgang niet bevredigend is. En één groep wil elk mandaat voorkomen.

Het is onduidelijk hoe de naleving precies zal worden gecontroleerd. Duitsland beschikt niet over een centraal vaccinatieregister.

Het centrumrechtse blok van de Unie, de belangrijkste oppositiepartij, heeft erop aangedrongen dat de regering met eigen wetgeving komt en klaagt dat Scholz geen leiderschap heeft getoond.

Vorige maand keurde het Duitse parlement wetgeving goed die het personeel van ziekenhuizen en verpleeghuizen verplicht om tegen half maart aan te tonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van COVID-19.

Vorige week werd buurland Oostenrijk het eerste Europese land dat een vaccinatieplicht voor alle volwassenen goedkeurde, die op 1 februari in werking treedt en vanaf medio maart wordt gehandhaafd.

Sommige andere Europese landen hebben mandaten voor specifieke beroepen of leeftijdsgroepen ingevoerd. Griekenland heeft een mandaat voor 60-plussers en Italië voor 50-plussers.

Op dinsdag was ten minste 73,5% van de Duitse bevolking volledig gevaccineerd en had 50,8% ook een booster gekregen. Het tempo van de vaccinaties is weer vertraagd nadat het vorige maand sneller was gegaan.

Bron: Euronews.com (Vertaald naar Nederlands)