Een mondkapje lijkt dragers nauwelijks te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt het belangrijkste staatsziekenhuis van Denemarken na onderzoek onder 6000 mensen. De resultaten mogen van de onderzoekers echter niet worden gebruikt als argument tegen het gebruik van mondkapjes bij het terugdringen van coronabesmettingen.

Gezichtsmaskers bieden slechts matige bescherming tegen een Covid-19-infectie. Het kan zelfs niet worden uitgesloten dat ze helemaal geen bescherming bieden, aldus het Rigshospitalet.

Het onderzoek vond plaats tussen april en mei, toen de autoriteiten in Denemarken het dragen van een mondkapje nog niet aanraadden. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep buitenshuis wel een mondkapje droeg en de andere niet. De deelnemers hielden zich allemaal aan de afstandsregels.

Gematigde bescherming

Van de mensen die buitenshuis een mondkapje droegen, raakte die maand 1,8 procent besmet het virus. Bij de groep zonder mondkapje was dat 2,1 procent. De studie concludeert daarmee dat het dragen van een mondkapje niet leidt tot de verwachte halvering van het risico op besmetting. ‘De resultaten zouden kunnen wijzen op een meer gematigde mate van bescherming van 15 tot 20 procent.’

De resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek naar de effectiviteit van mondkapjes. Gezondheidsautoriteiten zeggen al langer dat het dragen van een mondkapje slechts beperkte bescherming biedt. Het kan wel het besmettingsrisico voor anderen verminderen als de drager besmet is, maar het effect daarvan is nu niet onderzocht.

Bron: Nederlands dagblad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in